Правду про свого діда не знає навіть волинський губернатор

Нещодавно в обласному управлінні СБУ у Волинській області відкрилася інформаційно-довідкова зала розсекречених архівних матеріалів. Будь-хто може прийти сюди й скористатися електронною базою даних, яка містить розсекречені документи щодо радянських репресій з 1917 по 1991 рік. Всього база налічує 23 гігабайти інформації (вона постійно розширюватиметься), яка структурована за періодами: голодомор 1932-33 років, діяльність ОУН-УПА, репресії в Україні, Друга світова війна, дисидентський рух, і буде постійно поновлюватися. Міститься тут і понад чотири тисячі кримінальних справ. Як кажуть дослідники, котрим довелося працювати з оригіналами, переглядати їх часом було моторошно, адже їхні сторінки часто скраплені бурими плямами.
Для роботи з електронною базою в інформаційно-довідковій залі встановили два комп’ютери. Також дозволяється без будь-яких обмежень скачувати інформацію на будь-які носії.
Першим перевірив роботу системи голова Волинської облдержадміністрації Микола Романюк. Як виявляється, є білі плями й в історії родини волинського губернатора. Один з його дідів був репресований за допомогу УПА – передав повстанцям шість мішків зерна. Після суду він так і не доїхав на місце заслання, і тепер Микола Романюк сподівається знайти бодай місце поховання дідуся.
Інформаційно-довідкова зала працюватиме щодня, крім вихідних та святкових днів, з 14.00 до 17.00 за адресою: м. Луцьк, пр. Перемоги, 4.
Сергій КРАЙВАНОВИЧ,
м. Луцьк

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>