Кришталевий світ Сваровскі

Велетенська голова

Велетенська голова

Понад 600 тисяч туристів з усього світу щороку відвідують невеличке австрійське містечко Ваттенс, яке розташоване за 15 кілометрів від Інсбрука. Передмістя колишньої столиці зимової олімпіади у рейтингу туристичної привабливості альпійської країни впевнено посідає другу сходинку. Усі їдуть сюди заради одного – потрапити у казковий світ кришталю, який існує в музеї Swarovski Kristallwelten.

Велетенська голова

Велетенська голова

Велетенська голова

Велетенська голова

Музей-печеру (його назва дослівно означає “Кришталевий світ Сваровскі”) охороняє величезна трав’яна голова. Під нею по обидва боки є двері – одні ведуть до музею, інші – в магазин. Всередину підземного сховища потрапляєш через дзеркальний тунель.
Експонати музею розташовані у лабіринті із семи кімнат, з’єднаних вузенькими коридорами і сходами. Скрізь лунає музика.
В одному із залів виставлені найменший і найбільший кришталеві кристали “Сваровскі”, занесені до Книги рекордів Гіннесса. Вага гіганта становить 310 тисяч карат (приблизно 62 кг), діаметр – 40 см. Найменший кристал діаметром усього 0,8 мм можна розгледіти лише у мікроскоп. Серед інших експонатів, які дивують своєю оригінальністю, є зроблений з кришталю “розплавлений” годинник Сальвадора Далі, парадна збруя коня індійського махараджі, 12-тонна стіна заввишки 11 метрів зі штучних кристалів...
У наступній диво-кімнаті відвідувачі отримують приємний шок від простору сяючих стін. Ви опиняєтесь всередині величезного кристала, і 590 трикутних дзеркал створюють казкову ілюзію. Тисячу разів правий австрійський художник Андре Хеллер (який і створив цей музей), коли стверджує, що “Кришталевий світ Сваровскі” – це місце, де реально існує казка і де можна наяву побачити сни”.  
Музей відкрили у 1995 році до столітнього ювілею компанії. Створив кришталеве виробництво наприкінці ХІХ століття уродженець чеської Богемії скрипаль Даніель Сваровскі. Він винайшов унікальний рецепт вирощування кристалів і створив машину, яка обробляла дорогоцінне каміння і кришталь. Але конкурувати з майстрами відомого краю молодий винахідник не став і перебрався до тірольського селища Ваттенс, де й заснував у 1895 році завод із виготовлення виробів з кришталю, який імітує дорогоцінне каміння. І через сотню років конкурентам не вдалось розгадати таємний рецепт сумішей для вирощування кришталевих “діамантів” надприродної прозорості.    
Микола КОМАРОВСЬКИЙ,
Австрія

Експонати музею
 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>