на Тернопільщині виграла «Свобода»

Минулої неділі на Тернопільщині відбулися дочасні вибори до обласної ради. Протидія цим перегонам з боку колишнього фаворита тернополян – блоку Юлії Тимошенко була такою потужною, що ще за день до 15 березня всі учасники виборчого процесу мали великі сумніви: а чи відбудуться вибори взагалі? Увечері 14 березня крапку поставив Львівський апеляційний суд: дав «зелене світло» виборам.

«Помаранчеві» сварилися від першого дня
У травні 2006 року владу у Тернопільській облраді взяли «помаранчеві» кандидати, але у перший же день роботи нової ради посварилися, не зумівши… поділити місця у сесійній залі. Через день вони ледь не побилися, обираючи спікера. Лише заручившись підтримкою двох позафракційних депутатів та вісьмох представників Конгресу українських націоналістів, які пройшли за списком «Нашої України», БЮТ отримав більшість голосів, а «НУ» та Українська народна партія Юрія Костенка пішли в опозицію. З тих пір і почалися «коломийки»: нашоукраїнці постійно звинувачували опонентів у порушенні регламенту, фальсифікації результатів голосувань, лобіюванні інтересів родичів голови облради тощо. Водночас вони взялися позбавляти мандатів «зрадників», які пройшли до облради за їхнім списком, але переметнулися потім до фракції БЮТ. Робота ради через це виявилася повністю паралізованою: депутати, яких позбавили повноважень, частіше відвідували судові засідання, аніж сиділи у місцевому «парламенті».
Так тривало півтора року, аж поки губернатор Тернопільщини Юрій Чижмарь не зробив подання до Верховної Ради з проханням розпустити обласну раду та провести дострокові вибори. ВР  призначила вибори на 15 березня 2009 року (в один день з тернопільськими парламент призначив проведення ще 72 позачергових виборів міських, сільських і селищних голів). До речі, за рішення проголосувала майже вся фракція БЮТ. Але 2 лютого ц.р. лідери фракцій БЮТ і НУНС у ВР Іван Кириленко і Микола Мартиненко зареєстрували у парламенті постанову щодо відкликання попереднього рішення про вибори у Тернополі. Бютівці, та й нашоукраїнці, очевидно, зрозуміли, що виграти вибори на колись «привітному» до них Тернопіллі не вдасться (мали 60% прихильників), аргументували «складною економічною ситуацією», а також тим, що вибори облради можуть «дестабілізувати суспільно-політичне життя області».
Тим не менше, 3 березня ВР проголосувала за відміну позачергових виборів депутатів Тернопільської облради. «Постаралися» БЮТ з Партією регіонів. Це рішення оскаржили кілька партій, у тому числі ВО «Свобода». 11 березня Окружний адміністративний суд Тернопільської області зобов’язав ТВК провести вибори до Тернопільської облради 15 березня 2009 року. У свою чергу БЮТ оскаржив у Львівському апеляційному суді це рішення. Але 14 березня львівські судді вирішили: виборам бути! БЮТ заявив, що відмовляється від участі у них.
Але Тернопільська обласна територіальна виборча комісія своїм рішенням відмовила БЮТ, оскільки не було жодних законних підстав для зняття блоку з перегонів. На думку юриста ТВК Андрія Жука, звернення БЮТ не відповідало Угоді про утворення виборчого блоку політичних партій, якою передбачено, що звернення та рішення блоку мають бути посвідчені підписами і печатками всіх представників місцевих організацій партій, що входять до блоку. Звернення до ТВК, і рішення міжпартійної конференції БЮТ підписані лише головою ради блоку Василем Деревляним.
Напередодні вирішального суддівського вердикту до Тернополя приїхав Віктор Ющенко. «Робочий» характер поїздки, під час якої Президент мав побувати на одному з українсько-німецьких підприємств, був, як переконані місцеві політики, лише прикриттям. Насправді глава держави приїхав з однією метою – переконати тернопільців йти на вибори. Того ж дня, у п’ятницю, 13-го, Віктор Ющенко направив до Конституційного Суду подання, у якому просив визнати неконституційною постанову Верховної Ради про скасування позачергових виборів депутатів Тернопільської обласної ради.

Бютівці блокували вантажівки з бюлетенями
Всупереч багатьом прогнозам, голосування у неділю пройшло спокійно. Не обійшлося, втім, без драм: на одній з тернопільських дільниць від інсульту помер 61-річний голова ТВК. Вразив інсульт і секретаря іншої дільниці, однак загрози його життю немає.
БЮТ дуже не хотів цих перегонів, бо знав: поразка неминуча. І від кого? Від всеукраїнського об’єднання «Свобода» – сили, яка не те, що в парламенті, а навіть у обласній раді не має своєї фракції. За два дні до виборів, у п’ятницю, сталася шарпанина біля тернопільського видавництва «Збруч», яке надрукувало бюлетені для голосування. Активісти БЮТ ні до чого кращого не додумалися, як заблокувати десяток вантажівок, котрі мали розвезти бюлетені на дільниці. Відбулася маленька буча, однак силами опонентів «білосердечних» та міліції її стишили. Довелося автогеном вирізати додатковий отвір в огорожі видавництва. Через ворота, «закриті» тілами депутатів-«бютівців», автомобілі проїхати не могли...
Споглядаючи за тернопільськими подіями, певний висновок зробили сусіди-іванофранківці: фракція «Наша Україна» у тамтешній облраді заявила про неможливість перебування у коаліції з фракцією БЮТ.
Тернопільщина на цих виборах була навдивовижу пасивною. «Волевиявитися» захотіло лише трохи більше половини населення області, раніше відзначалися надзвичайно високою громадянською позицією.
У бюлетені для голосування були включені 16 партій і блоків. Фаворитами перегонів стали сім політичних сил: «Свобода» (отримала 34,27%, або 152445 голосів), «Єдиний Центр» – 14,23% (63287), Партія регіонів – 9,78% (43502), Блок УНП – 8,12% (36097), БЮТ – 8,03% (35737), «Народний Союз Наша Україна» – 5,48% (24385), Блок Литвина – 3,58% (15928).
Якщо для «Свободи» і БЮТ результати виборів виявилися прогнозованими, то третє місце Партії регіонів на «демократичній» Тернопільщині багатьох вкрай здивувало. Вразилися й самі «регіонали». За словами їхньої представниці Ганни Герман, партія, за найоптимістичнішими розрахунками, очікувала 3-4%. Олег Тягнибок вважає, що висока підтримка Партії регіонів зумовлена як загальним розчаруванням і «гризнею» «помаранчевих», так і впливом на півночі Української православної церкви Московського патріархату.  «Свободівець» заявив, що з ПР на Тернопільщині не співпрацюватимуть.
Після провальних виборів БЮТ має намір оскаржити їхні результати. Партійці також кажуть, що не братимуть участі у роботі новообраної облради. Але, як висловилася київська адвокатка Тетяна Монтян, це нікого вже не цікавить, тому що головний результат – продемонструвати суспільству реальний рейтинг БЮТ – уже досягнуто.
Світлана КЛОС,
Тернопільська область

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>