Віталій Заремба повертається до студентського життя?

Заступник голови Волинської облдержадміністрації Віталій ЗАРЕМБА

Заступник голови Волинської облдержадміністрації Віталій ЗАРЕМБА

Ще на одного кандидата економічних наук на Волині стало більше. Ним став не викладач, а... посадовець. Дисертацію захистив перший заступник голови Волинської облдержадміністрації Віталій Заремба.– Не вважаю себе заскорублим чиновником, я практикуючий чиновник, – усміхається Віталій Миколайович, – оскільки 14 років  керував сільгосппідприємством. А над дисертацією на тему “Інституціональний механізм раціонального аграрного природокористування в регіоні” працював аж 15 років. Це те, чим займаюся щоденно. Крім того, наш район специфічний. Він багатий лісами та озерами. Водночас це територія, де вирощують хліб і до хліба.  А до землі, сільгоспугідь слід ставитись обережно, тому такою є тема роботи. Тобто досліджував, як можна скористатися всіма тими інститутами, які є в регіоні, для більш раціонального природокористування та охорони навколишнього природного середовища. 
– Що дасть Вам ця дисертація?
– В нас на сьогодні є чимало проблем. Скажімо, починаючи від вирощування хліба і завершуючи тим, у якому стані ми залишимо навколишнє середовище нащадкам. Для прикладу, у нашій області є 400 тисяч гектарів меліорованих земель. Як їх зберегти, щоб вони працювали, адже ні для кого не секрет, що ці землі у вкрай занедбаному стані. Це як діагноз: людина хвора на туберкульоз, а ми лікуємо їй мозолі. То таке ставлення зараз і до меліорованих земель. І без капітальних вкладень цю проблему вирішити не зможемо. Ми ці землі втратимо. Адже йде їхнє вторинне заболочення. А дике заліснення земель? Вони ж сільськогосподарського призначення. Тут також багато проблем...
– Чи маєте Ви намір, наприклад, знання застосувати в іншій роботі?
– Скажу відверто, я ніколи не тримався за крісло. Ця наукова робота достатньо розширила мій кругозір. Тому дійсно маю намір працювати в університеті на посаді викладача. Принаймні закон про державну службу це дозволяє. Прагнутиму, щоб ця робота не заважала головній – посаді першого заступника.
– Не боїтеся знову потрапити у студентське середовище?
– Думаю, що знайду зі студентами спільну мову.
–  Якою Ви бачите нашу область? Багато людей вважають, що вона сільськогосподарська, інші – що більш приваблива екологічно.
– Хто так вважає, правий. Волинь сприятлива для розвитку сільського господарства. Тут і надалі має розвиватись промисловість (у тому числі переробка продукції), машинобудування. Однак область приваблива своєю природою. І це також треба використовувати.  Адже багато країн досить добре живуть саме за рахунок природи та відпочинку. Шкода, що у нас накульгують просвітницька робота та екологічна культура, тому ми не повністю можемо подати те, чим нас щедро нагородила матінка-природа.
Марія ДУБУК,
Волинська область

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>