Кому пенсія 500 гривень,а кому – й 15000

Останнім часом все частіше пенсіонери заводять мову про те, чи будуть їм виплачувати пенсію. Їхня тривога небезпідставна. Адже всі добре розуміють, що надходження до Пенсійного фонду України залежать від виплати зарплат. І якщо скорочується ця графа видатків (а вона скорочується), то, зрозуміло, й Пенсійний фонд недоотримує кошти. Тим паче, політики почали озвучувати той факт, що виплачувати пенсії нема з чого і тому з держбюджету уже в січні виділяється 5,5 мільярда гривень. Чи можна передбачити, як розвиватиметься ситуація з виплатами пенсій через місяць, два, півроку?Насамперед тривога пенсіонерів, особливо тих, хто живе лише на ці гроші, викликана хай і несуттєвим, проте запізненням виплат у січні. Всі захвилювалися, що у зв’язку з кризою грошей для пенсіонерів не вистачатиме. Проте всі пенсії були виплачені згідно із Законом “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, як і належить, до 25 січня. Згодом пояснили, що ці затримки пов’язані лише з тим, що у січні фіксувалися чіткі терміни виплат для кожної категорії пенсіонерів, аби на майбутнє не виникало ніяких “дестабілізуючих” моментів. Отже, відтепер встановлена така черговість: інваліди війни отримуватимуть пенсії найперше, а далі – учасники бойових дій, члени сімей загиблих військовослужбовців, одержувачі пенсій у зв’язку з втратою годувальника та інваліди, непрацюючі пенсіонери за віком і  працюючі пенсіонери.
Зрештою, літніх людей у нинішніх умовах менше тривожить незначна затримка – для них головне, аби ці пенсії взагалі виплачувалися. Адже з приводу цього висловлюються абсолютно протилежні думки. Так, заступник голови правління “Ощадбанку” Сергій Подрєзов (Пенсійний фонд тісно співпрацює саме з цим банком) стосовно виплати пенсій сказав, що “ситуація в державі складна, але не критична”.
Президент, критикуючи цьогорічний бюджет, наголосив, що Пенсійний фонд незбалансований на 13,1 мільярда гривень, і це за оптимістичними прогнозами. 
Те, що Пенсійний фонд фінансується з держбюджету, не є новиною. Проблема в іншому: людей, які сплачують відрахування до Пенсійного фонду, набагато менше, ніж тих, яким призначена пенсія. Так, за статистикою, на 100 українців до 15 років припадає 150 від 60 років, а пенсіонерів в Україні 13,7 мільйона. Старіння населення вже створює загрозу для країни. З цього приводу чимало соціологів, науковців, політиків говорять про те, що треба змінювати пенсійний вік. Але на це ніхто не зважується, боячись втратити “очки” у населення.
Інша й не менш загрозлива проблема – величезна різниця (у 30 разів і більше!!!) між мінімальними й найвищими пенсіями. На цьому наголошує у своїй сумнозвісній записці до Тимошенко й Віктор Пинзеник: “Треба позбутися такого ганебного явища як поділ пенсіонерів на “сорти”, коли більшості нараховують пенсію 1,35 відсотка від заробітку за кожен рік роботи, а іншим (18 категорій) – 90 відсотків... Не можна далі спокійно спостерігати, коли частина громадян має право на пенсію у 35-40 років (і це не інваліди), коли декому рік стажу рахують за 1,5 року (і це не для тих, хто працює у шкідливих умовах)”. Для прикладу, на Волині середня пенсія держслужбовців згідно із Законом “Про державну службу” становить 2600 гривень, тих, хто підпадає під Закон “Про службу в органах місцевого самоврядування” – 3200 гривень, а згідно із Законом “Про прокуратуру” – 5200. Ну, а Закон “Про депутатів” забезпечує “слугам народу” середню пенсію у сумі 15000 гривень! Ось вам і соціальна справедливість, і наша славна демократія. Хто “проішачив” усе  життя, той і 1000 гривень не має, а кому вдалося протерти бодай п’ять років штани у м’яких депутатських кріслах та потиснути у ці роки на кнопку, той достойний забезпеченої старості... Недарма Міжнародний Валютний Фонд ставить вимогу “збалансувати” пенсії.
Як нам пояснили у Пенсійному фонді міста Луцька, ситуація у січні залишалася стабільною:
– Суттєвих змін, які вплинули б на невиплату пенсій у нашому місті, нема. Поповнення не змінилися. У січні навіть перевиконали план десь на 6 мільйонів. Тобто це ще свідчить про стабільність виробництва. Для лучан на пенсії потрібно 41 мільйон гривень. Середній розмір пенсії у Луцьку, порівняно з Волинською областю, більший, і складає 845 гривень.
У Пенсійному фонді Волинській області теж стверджують, що план по збору пенсії у січні був виконаний на 103 відсотки. Правда, область себе забезпечує цими грішми лише на 50 відсотків, решта грошей надходять з Києва.
Так, за офіційними даними, у січні з єдиного казначейського рахунка Пенсійному фонду надали позику в сумі 1 мільярд 401,6 мільйона гривень. Скільки доведеться виділяти в лютому – не відомо. Одна справа, коли пенсії дотувалися при бездефіцитному бюджеті, й інша, коли, за найоптимістичнішими прогнозами, дефіцит бюджету становить 30 мільярдів гривень. Можна лише потішити пенсіонерів тим, що цей скрутний час випав на передвиборчий рік, і політики намагатимуться за будь-яких умов шукати для них гроші. Навіть включивши на повну котушку грошовий станок. Правда, тоді виникне ситуація, що деяким пенсіонерам не вистачатиме коштів бодай на харчі. А як лікуватися, за що купити капця чи заплатити за телефон і квартиру? Це нашу владу теж мало турбує. У них один головний біль – як залишитися при владі.
Ольга ЖАРЧИНСЬКА
P.S. Інформацію щодо питання пенсійного забезпечення, сплати пенсійних внесків можна отримати, зателефонувавши за номером 8-800-503-75-30 (дзвінки зі стаціонарних телефонів у межах України безкоштовні).

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>