«Західінкомбанк» впевнено дивиться у майбутнє

Фінансово-банківські установи є чи не найбільшим індикатором усіх економічних процесів, а якщо йдеться про Україну, то й політичних теж. Тому не дивно, що найперший удар світової кризи прийшовся саме на них. Українські банки, на відміну від світових, зазнають подвійного удару: як з боку розбалансованої економіки, так і через політичну нестабільність. Але чи не найприкріше те, що у цей надто складний час деякі фінансові установи намагаються брудними методами усунути своїх конкурентів, не задумуючись, що це може негативно позначитися на усій банківській системі. Яскравий тому приклад – руйнування “Промінвестбанку”.
Нещодавно не лише у Луцьку, а й уже по Волині, почали ширитися чутки, що начебто банкрутує “Західінкомбанк”. Працюючи майже під одним дахом з цією фінустановою, не могли не поцікавитися, звідки “ростуть ноги” у таких пліток. Прокоментувати це й заразом з’ясувати реальний стан відомого на Волині банку попросили голову Правління КБ «Західінкомбанк» Наталію Гаврилишину.

– Найперше хочу заспокоїти усіх наших вкладників, що їхні гроші надійно збережені. Стабільність нашого банку, певно що, позначається на “діяльності”, здавалося б, сильних конкурентів. Таке враження, що вони, не маючи де задіяти своїх працівників, спрямовують їхню роботу саме на розповсюдження ось таких пліток. Більше того, повідомляють нашим клієнтам, що, мовляв, у “Західінкомбанку” проблеми, він банкрутує, тому переходьте до нас на обслуговування. Нам про це розповідають наші клієнти. Звичайно, це дуже неприємно, хоча такий факт – один із доказів того, що позбутися прагнуть сильного конкурента. Тому цей бруд на Волині виливається саме на наш банк. Якщо кожного разу “відгавкуватися” на різні чутки, то тим самим викликатимеш навколо них ще більший ажіотаж. Не можна нищити один одного – це тягне за собою проблеми для усієї банківської системи. Тому перш ніж обговорювати роботу банків чи аналізувати їхню ситуацію, потрібно бути фаховим спеціалістом.
На превеликий жаль, паніка руйнує банки, і цим зараз користуються “нечистоплотні” гравці ринку. Дуже велику шкоду фінансово-банківській системі завдають необдумані й необґрунтовані заяви по-літиків. З’явився хтось із них на екрані телевізора з “надзвичайною” заявою – чекай нової хвилі втрати депозитних вкладів. А руйнування банків ні до чого доброго у державі не приведе.
Минулого року наш банк, як того вимагало нове чинне законодавство, почав реорганізацію з комерційного банку у відкрите акціонерне товариство, що, можливо, й послужило грунтом для поширення усіляких чуток.
У нас ситуація повністю під контролем, нічого надзвичайного не відбувається – працюємо, як і усі українські банки в умовах кризи, отримуючи рефінансування від Нацбанку. Криза не оминула нікого, як кажуть, “влетіли усі”. Найбільша проблема у тому, що нема притоку грошей. Після Нового року ситуація нібито почала стабілізуватися – у банк пішли вкладники.
Минулий рік був найбільш несприятливим з-поміж кількох останніх для нашого росту – це пов’язано з кризою у фінансовій сфері. Усі банки відчули обмежене залучення коштів, зате почався відтік депозитів. Проте навіть у цій ситуації ми перевиконали бізнес-план у дохідній частині, отримавши 22,7 мільйона гривень прибутку. Капітал банку зріс на 25 відсотків, й становить 177,4 мільйона гривень. Усіх податків було сплачено 19 мільйонів гривень. Кредитний портфель складає на сьогодні 1,2 мільярда гривень, які підтверджені відповідною заставою, а сума вкладів – 660 мільйонів гривень. Банк в обмежених розмірах надавав споживчі кредити. Довіра вкладників та клієнтів – це один з пріоритетних напрямків нашої роботи. Ми не можемо “кинути” наших вкладників. Сьогодні важко усім, і так само усім нам треба виживати. Як і раніше, будемо повертати нашим вкладникам їхні гроші, платити відсотки, проте зробити це в один день неможливо. Зрештою, така ситуація у всіх банках.
Отже, ще раз хотіла б звернутися до наших громадян, аби вони не так панічно реагували на усілякі розмови наших політиків і пліткарів, а більш виважено підходили до своїх рішень. Як правило, панікери частіше залишаються у програші.
Ольга ЖАРЧИНСЬКА,
м. Луцьк

За минулорічними даними Асоціації українських банків, за показниками діяльності “Західінкомбанк” з-поміж 177 банків посів 63-тє місце.  Так само він не значиться у списку проблемних банків, оприлюдненому Нацбанком України.

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>