50 тисяч гривень за втраченого сина

Майже три роки тернополянка Юлія Простак оббивала пороги різних інстанцій, аби добитися справедливості у справі трагічної загибелі новонародженого сина своєї доньки Ольги.
Про драматичні пологи 28-річної Ольги Простак у лютому 2005 року дізналася вся Україна. Жінка народила у туалеті тернопільського комунального пологового будинку дитину. Через 11 днів хлопчик помер. Згідно з результатами розтину, смерть настала внаслідок черепно-мозкової травми, отриманої під час пологів. Іншими словами, маля вдарилося головою об край унітазу. Медики ж наполягали на іншому – хлопчик, мовляв, народився недоношеним, тому і не мав шансів на життя.
Перевіркою НП зайнялися прокуратура і члени спеціальної медичної комісії, створеної при обласному управлінні охорони здоров’я. Слідчі особливо ретельно вивчили обставини, за яких Ольга Простак змушена була народжувати свого первістка не у нормальних умовах, а на… унітазі пологового будинку. З’ясувати всі нюанси було складно, адже жінка через перенесений у дитинстві менінгіт є глухонімою. Якби не наполегливість її матері Юлії Омелянівни, хтозна, чи добилася б родина справедливості. Юлія Простак змогла довести, що відносно її дочки працівники пологового будинку допустили недбалість (саме за фактом неналежного виконання медиками своїх професійних обов’язків прокуратура і порушила кримінальну справу).
Напередодні пологів Юлія Простак, як з’ясувало слідство, не раз наголошувала лікарям, що її донька потребує особливої уваги, просила дозволу закріпити за нею для догляду родичку, товариство глухонімих пропонувало послуги перекладача для породіллі, однак усі ці пропозиції адміністрацією пологового будинку не були прийняті.
…Коли почалися пологи і Ольга знаками показала медсестрі на свій живіт, та зрозуміла, що глухоніма проситься у туалет. Вказала їй рукою на двері до нього, і породілля пішла туди. Як на зло, допомогти жінці і дитині, що попросилася на світ, там було нікому.
Відбувся суд, який зобов’язав адміністрацію пологового будинку виплатити Ользі Простак 50 тисяч гривень компенсації. 10 тисяч гривень за смерть онука має отримати і Юлія Простак. Навесні цього року в Ольги Простак та її чоловіка Олега Озара народився син Володя. Дитину прийняли на світ медики іншого пологового будинку Тернополя.
Світлана Клос,
м. Тернопіль

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>