Ніж зламався в нозі

Підпис відсутній

Підпис відсутній

Віталій О. – тричі судимий сільський бандюган, котрий наводив страх навіть на своїх дружків. Сільчани обходили його стороною, а від товаришів по чарці Віталій не чекав запрошення у гості, а приходив сам. На жаль, відвідини ці нерідко закінчувалися погано. 

«Мамаша з вітчимом весь час бухають»
“Бачиш, з чим ходжу”, – чванився він перед товаришем і, закотивши рукав,  показував ножа із 25-сантиметровим лезом. – Для захисту від ментів”. Це вже був другий ніж, який зник з кухні того ж таки товариша, у якого Віталій жив останній рік. Йти додому не хотів, пояснюючи це тим, що мамаша з вітчимом увесь час бухають, хоча сам вже давно не міг без випивки.
З друзями поїхали на цвинтар відзначити роковини смерті родича одного з них. „Поїхали на цвинтар, посиділи”, – писав згодом Віталій у поясненні. Потім ще заїхали у ліс та на вокзал, і знову пили. Тоді він помітив в одного з “корешів” досить дорогий мобільний телефон, який коштував не менше тисячі. Товариші по чарці розглядали річ, а Віталій в одного з них попросив: „Дай на хвилинку, мені треба передзвонити”. Взяв телефон і пішов додому, а там віддав його Миколі, якому вже давно був винен гроші. Наступного дня Віталію зателефонував чоловік, який здуру дав йому чужий телефон: „Віддай мобільник, Мішка мене за нього вб’є”. „Я у тебе нічого не брав, і більше мені не дзвони”, – почув у відповідь.
Потрощив голову   за п’ять гривень
Через два дні він „відпочивав” зі своєю подругою Ольгою. Годині о дев’ятій вечора парочці, напевно, стало сумно, і вони вирішили продовжити відпочинок у знайомого. Двері їм відкрив, за словами Віталія, незнайомець.
„Чувак, у тебе не знайдеться п’ять гривень?” – з порога запитав гість.
„Самому треба заробляти, а не просити, – відповів чоловік. – До того ж, коли ти віддаси мені велосипеда, якого у мене вкрав?” Після цих слів Віталій одразу ж накинувся на нього: бив ногами і, в основному, в голову. Перед тим, як втратити свідомість, чоловік побачив ножа, що виглядав з рукава нападника. Віталій за комір виволік свою непритомну жертву на вулицю. Діставши ножа, він приклав його до горла чоловіка, але передумав і вдарив у ногу. Ніж зламався, а Віталій витяг з кишень своєї жертви мобільний телефон, гроші (того дня чоловік отримав зарплату), сів на його ж велосипед і поїхав геть. А чоловіка з ушкодженим правим оком, розбитою головою та зламаним  переніссям забрали в лікарню.

Смерть таксиста
...Вдома Віталій перевдягнувся, закривавлений одяг склав у сумку, взяв з кухні ножа (вже третього) і вийшов на вулицю, де на нього чекала Ольга.
Парочка на таксі поїхала до знайомого Віталія. Зайшов він до друга сам, а Ольгу залишив у машині. Коли він повернувся, то дівчина повідомила, що водій поїхав разом з їхньою сумкою.
“Шеф, відвези до райцентру”, – зупинив Віталій таксі, що проїжджало повз них. Дорогою він мало не через кожен кілометр запитував Ольгу, чи не хоче вона „до вітру”. Коли та нарешті вийшла, вийшов і сам та, витягнувши з рукава ножа, вдарив ним таксиста в шию. “Я бачила, як водій зігнувся і, заточуючись, почав відходити від машини”, – розповідала Ольга на суді. Того ж дня тіло жертви знайшли за десять метрів від дороги.
А парочка, провівши ревізію кишень та загашників у машині і назбиравши   520 доларів, 200 гривень і два мобільні телефони, поїхала у райцентр. Спочатку переховувалися в будинку знайомої, вийнявши шибку і пробравшись у хату. А коли та прийшла, дали їй гроші і попросили купити продукти та одяг, самі ж пішли до лісу. Там, накривши шикарний стіл, „відпочивали”. Потім Віталій зателефонував у дві служби таксі і попросив прислати йому машину. Але там відмовили, сказавши, що якраз у тому районі  вбили таксиста. Чоловік зрозумів, що тепер менти влаштують на нього справжнє полювання. Тому зателефонував перевіреному корешу Миколі з проханням купити йому мотоцикла. 
Однак вже із самого ранку до того приїхали правоохоронці, і він розповів їм усе. Навіть при них зателефонував дружку і призначив точну годину зустрічі. Коли приятелі зустрілися і Микола отримав гроші та інструкції з приводу того, яким має бути мотоцикл, у його товариша задзвонив телефон. Чоловік зізнався вбивці, що телефонували з міліції, і Віталій встиг втекти. Проте вже наступного дня його затримали. 

Убивав, бо хотів бути схожим на Ван Дама
20-річному Віталію на вигляд можна дати... 16. Як вказано у справі, з 12 років, після загибелі батька, хлопця виховувала мама. Протягом останнього року він взагалі вдома не показувався, чим вона не дуже й переймалася. Правоохоронцям, які після вбивства таксиста завітали до неї, вона сказала: „Я не знаю, що з ним, і навіть не цікавилася цим”...
Подрузі Віталія Ользі було ще менше – неповних 16. Батьки не дуже турбувалися її майбутнім, тож дівчина втекла з дому до дядька в райцентр. А оскільки чолов’яга частенько заглядав у чарку, то дуже швидко і дівчина увійшла в компанію місцевих п’яничок – безробітних чоловіків, яких, окрім „посидіти-випити”, не цікавило нічого. Вона залишилася наодинці з дорослим життям і займалася тим, що бродяжила з Віталієм – лідером у компанії дорослих дядьків.
Сам же хлопець втрату контролю над своїми вчинками пояснює впливом... телебачення. Особливо він захоплювався Ван Дамом, який звертав щелепи наліво й направо, і у всьому намагався наслідувати свого кумира.
Хмельницький апеляційний суд визначив Віталію О. міру покарання у вигляді 14 років позбавлення волі. Верховний же залишив вирок без змін.
Ліна ПОДІЛЬСЬКА,
Хмельницька область

P.S. Імена учасників трагедії змінено.

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>