Ми перші в Європі. По СНІДу…

Підпис відсутній

Підпис відсутній

Щороку 1 грудня відзначають Всесвітній день боротьби зі СНІДом. Цією інфекцією охоплено майже всі країни світу, й щороку вона вражає мільйони людей. Як зазначила на прес-конференції в обласному центрі з профілактики та боротьби зі СНІДом головний лікар Олена Макаренко, у світі кількість людей, які живуть з вірусом імунодефіциту, майже 40 мільйонів осіб. Значно погіршилась ситуація в Україні. Наша держава за темпами поширення хвороби посідає одне з перших місць у Європі. Експерти стверджують, що в Україні інфіковано аж... півмільйона людей. Тобто кожен день – по 46 людей. У 2006-2007 роках серед громадян України зареєстрована найвища за весь період епідемічного нагляду захворюваність на СНІД. У 2007 році від цієї страшної хвороби померло понад 2,5 тисячі людей, у тому числі 23 дитини. В основному ВІЛ-інфіковані громадяни України – це 15-49-річні люди. За період 1996-го та 10 місяців 2008 років на Волині виявлено 2135 осіб з антитілами до ВІЛ. Найбільш неблагополучними щодо поширеності інфекції є міста Нововолинськ та Луцьк, Володимир-Волинський, Ковельський, Іваничівський, Луцький, Рожищенський та Турійський райони. Лише минулого року зареєстровано 311 нових випадків ВІЛ-інфекції, і вже за 10 місяців цього – 301. Епідемія триває вже дванадцятий рік, і спеціалісти очікують надалі зростання кількості хворих та смертності через цю недугу.
– У 2007 році 40,5 відсотка ВІЛ-інфікованих заразилися саме статевим шляхом, решта – через кров та від матері до дитини, – наголосила Олена Макаренко. – Крім того, ця хвороба поширюється і на благополучні верстви населення, а відтак, від вагітних ВІЛ-позитивних жінок за 10 місяців народилося 43 дитини. Водночас зауважу, що з 2005 року наша область включена в план впровадження розширеної антиретровірусної терапії для лікування хворих на ВІЛ(СНІД) в Україні. На сьогодні отримують цю терапію 75 дорослих (з них два – в установах виконання покарань) та 21 дитина.
Водночас Ігор Дацюк, заступник головного лікаря обласного наркологічного диспансеру, наголосив, що на Волині офіційно зареєстровано 1744 хворих наркоманією, а на обліку з проблемами алкоголізму стоїть 14 тисяч осіб.
На прес-конференції присутні зауважили, чи не пора в обов’язковому порядку обстежувати на ВІЛ-інфекцію повій, алкоголіків, на що головний лікар обласного центру профілактики та боротьби зі СНІДом наголосила, що це недопустимо саме через юридичні питання. Людина має добровільно прийти та обстежитися. На базі обласного центру можна провести біохімічні та гематологічні дослідження крові, обстеження на гепатити В,С, опортуністичні інфекції, проводиться ультразвукова діагностика.
Наталія Форманюк, провідний спеціаліст обласного центру соціальних служб для дітей, сім’ї та молоді, сказала, що в області діє 17 мобільних консультативних пунктів, працівники яких зустрічаються з учнями шкіл, студентами ліцеїв та вузів і проводять профілактичні бесіди. Алла Горбач з обласного управління освіти та науки зауважила, що токсикологія та наркоманія поступово проникає і в навчальні заклади. Тому акцент робиться на первинну профілактику. Представники обласного благодійного фонду «Шанс» та проекту «Разом до здоров’я» розповіли, як вони допомагають людям, котрі мають ВІЛ-інфекцію. І робити вигляд, що ця проблема десь далеко, не можна. Адже кожного дня, за статистикою, в області стає ВІЛ-інфікованою одна людина...
Марія ДУБУК,
Волинська область

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>