– Маю садок, однак яблука довго не лежать. Вони висихають, морщаться. Що на їх збереження впливає?
Ганна К., Шацький район
Для довідки:
Яблуневі сади займають на землі п’ять мільйонів гектарів. В ідеалі людина має з’їдати в рік 60 кілограмів яблук. Ці фрукти корисні для здоров’я, їх використовують в кулінарії, косметиці. А, наприклад, в Південній Іспанії деякі лікери виготовляють з фруктами в пляшці (маленьке яблучко на гілці попередньо занурюють туди, і воно там достигає), так що ростуть цілі яблуневі сади в пляшках...
Спеціалісти радять при збиранні яблук бути дуже акуратними. Плоди потрібно знімати руками, не обтрушувати їх з дерева, оскільки биті плоди не зберігаються. Потім їх сортують, видаляють побиті фрукти. Найкраще яблука зберігаються в дерев’яних ящиках, дно яких вистиляють стружкою, далі укладають папір у вигляді конверта так, щоб вільними кінцями можна було вкрити яблука зверху, та між рядами роблять прошарок з паперу (дехто перестеляє ряди добре просушеним яблуневим листям). Різні сорти фруктів вимагають різної упаковки. Антонівка при щільній упаковці швидко вражається, тому її краще розміщувати в ящиках вільніше. Пепін, навпаки, краще укладати щільно. Для зберігання яблук необхідно підтримувати температуру, близьку до нуля, для груш – від нуля до 1 градуса тепла. Тож ці фрукти найменше вражаються мікроорганізмами, краще зберігають смак, аромат, вигляд. На початку зберігання щодня протягом декількох годин бажано провітрювати приміщення. Після того, як там встановлюється необхідна температура (не нижче 0°), робити це рідше – один раз в 1-1,5 місяця. При збільшенні температури на 1-2 градуси змінюється і якість продукції. Якщо температура знизиться на 1-2 градуси, деякі сорти підмерзають. В приміщенні, де зберігаються яблука, не має бути надто волого, бо вони можуть надгнивати.
Підготувала
Марія ДУБУК
Comments: |