Торт виготовляли із… сала
Торт виготовляли із... сала
Протягом минулих вихідних на Волині проходив ІІІ Чемпіонат любителів сала “З любов’ю до... САЛА”. Представником Книги рекордів Гіннесса тут було зафіксовано одразу кілька рекордів. Один з них – витвір місцевих кулінарів, які виготовили гігантський торт-салбургер площею... 28,7 квадратного метра.
Картина з «українського снікерса» – за 50 гривень
Чемпіонат любителів сала став своєрідною візитівкою міста. Благо, погода на вихідні була хорошою, тож гостей не бракувало, хоча цьогоріч ажіотажу все ж не було. Шоу-програма з різноманітними конкурсами вирувала в Луцьку у Парку культури та відпочинку імені Лесі Українки. Традиційно розпочали забаву зі свинячого дефіле. На жаль, фермерам забракло фантазії – забули про рюшечки, панчохи, помаду та капелюшки для куць, не одягнули ні шкарпеток, ні фраків кабанчикам. Словом, конкурс краси пройшов дуже скромно. Все ж лідер глядацьких симпатій визначився майже одноголосно – це свиноматка Сойка з приплодом, яку на показ привезло фермерське господарство “Аміла” із села Радовичі Турійського району. Саме ця 150-кілограмова красуня й стала Міс-“Чарівне рильце”.
Тим часом на алеях парку тривав ярмарок. Продавали глиняні горнята, дерев’яні тарілі, вироби з бісеру, хутра, шкіри. Поруч у наметах торгували запашними короваями та різноманітними ковбасами. Гарно представляли волинську горілку. Тільки сала у продажу майже не було...
Оригінальну продукцію власного виробництва демонстрував гостям чемпіонату лучанин – кулінар-аматор Юрій Просвіров. Біля його сала в шоколаді справді юрмилися люди. Так кортіло спробувати бодай шматочок такого делікатесу. Пан Юрій не тільки кавалок сала в шоколаді приніс, а й спеціально виготовив цукерки з “українського снікерса” “Три королі”. До речі, цей же кулінар славиться й ще одним своїм умінням – “малювати” на салі картини! Його “Гармонія – Віра. Надія. Любов” швидко знайшла покупця – за смакоту віддали, не торгуючись, 50 гривень.
Єдиним конкурентом для Юрія Просвірова був шеф-кухар київського ресторану “Царське село” Андрій Валенчук. Він просто на сцені влаштував майстер-клас з виготовлення оригінальних ласощів. Як виявилося, сало-шоколадний “Долар” – фірмова(!) страва їхнього ресторану, яка вже понад 8 років входить у меню й користується великою популярністю у клієнтів. Андрій зізнався, що така закуска неперевершена до коньяку.
Встановлено світовий рекорд із віджимання!
Здивували результати конкурсу саломанів-товстунів. Вперше за історію проведення чемпіонату його переможницею стала жінка! Наталія Букраба, ветлікар з міста Рожище, переважила усіх присутніх чоловіків і з результатом 176 кілограмів здобула чемпіонський титул. До речі, того дня вона святкувала свій день народження й дуже зраділа подарунку від організаторів.
Щодо встановлення рекорду з виготовлення найдовшої канапки із салом, його... не відбулося. Надто мало учасників зголосилися взяти у такому дійстві участь.
Бавили гостей місцеві богатирі. “Козацькі ігри” тривали майже годину – особливо бурхливо зустрічали силачів, котрі на швидкість тягнули... 9-тонний автобус!
А 25-річний спортсмен Олександр Бойко з Ківерців привселюдно встановив новий світовий рекорд із віджимання на одній руці. За одну хвилину він виконав вправу 52 рази! Організатори запевнили, що цей результат потрапить до Книги рекордів Гіннесса.
Щодо конкурсу на швидкість поїдання сала, то тут сенсації не трапилося. Трикратним чемпіоном став Володимир Стриганін, вкотре обійшовши усіх конкурентів. Він «вм’яв» кілограм сала за 20 з хвостиком хвилин (не поліпшивши найперший свій результат) і отримав путівку до Єгипту.
Найбільший салбургер виготовляли шість годин
Оригінально долучилися до Чемпіонату любителів сала працівники пивного клубу “Майдан”. Вони створили кулінарне диво з цього продукту. 25 працівників цього закладу творили свій шедевр майже шість годин. На торт із салом вони витратили 180 буханців чорного хліба, 105 кілограмів сала, три трилітрові банки хрону, чимало гірчиці, кілька десятків яєць, кілограми різноманітних овочів та зелені, не одну в’язку часнику та цибулі. Спершу кулінари виготовили понад 2000 маленьких бутербродів із салом. Тоді взялися їх викладати у формі торта – імітували п’ять “коржів”, щедро перемазаних “кремом” й прикрасили справжніми свічками. Від “підошви” до верхівки-«свинки» (куцю виготовили з... курки, фаршированої салом) ми нарахували 50 шарів канапок! Висота торта – 160 сантиметрів. Подивуватися було чому! І чим посмакувати теж.
– Це найпатріотичніше свято в Україні, – констатував представник Книги рекордів Гіннесса Ігор Підчибій. Він побажав організаторам ще багато нових ідей для більшої популяризації чемпіонату. Адже сало тепер – національний бренд України.
Наталія КРАВЧУК,
Волинська область
Фото автора