За кермо – з напівсмертельною дозою алкоголю

Найбільший злочинець на дорозі – п’яний водій. Найстрашніші автопригоди трапляються саме тоді, коли людина сідає за кермо напідпитку. Минулого тижня працівники УДАІ у Волинській області влаштували рейд проти любителів їзди “під мухою”. “Вісник і К°” також взяв у ньому участь, підсівши до головного екіпажу у складі співробітників взводу супроводження старшого лейтенанта Михайла Андрійчука та лейтенанта Сергія Сунічука.
Загалом у рейд північними районами області вирушили чотири патрульні машини. Напрямок було обрано свідомо, адже в більшості містечок волинського Полісся не вистачає місцевих сил Державтоінспекції. Окрім того, у цих регіонах існує ще одна складність – багато часу займає медичне освідчення правопорушників. Та цього разу робота була значно оперативнішою, бо до рейду долучився спецавтомобіль Українського медичного центру безпеки дорожнього руху. Це – пересувна лабораторія, в арсеналі якої тести на алкоголь у диханні та слині, методики для виявлення в організмі наркоречовин – морфіну, марихуани, амфетаміну та інших. Все це дозволяє провести медичне освідчення за кілька хвилин.
Першим пунктом призначення групи було селище Маневичі. Тут раптової перевірки явно не чекали. За перших півгодини рейду працівники Державтоінспекції затримали трьох водіїв у стані алкогольного сп’яніння. Найкрупніший “улов” дістався головному екіпажу з журналістом. Михайло Андрійчук та Сергій Сунічук зупинили начальника однієї з районних служб області, який у пізню пору керував службовим авто у нетверезому стані. Звістка про появу обласного ДАІ поширилася дуже швидко. Як результат, автомобільний рух у селищі за якийсь час взагалі завмер, і рейдова група перемістилася у Любешів. Містечко вже спало. Правоохоронці натрапили лише на одного правопорушника, який повертався додому після якоїсь гулянки. Один екіпаж залишився оформлювати протокол, а всі інші учасники рейду вирушили до Каменя-Каширського, який між собою міліціонери називають “столицею” через бурхливе нічне життя. І цього разу місто підтвердило свій неформальний статус. Хоча на годиннику було вже за другу ночі, рух вулицями Каменя-Каширського був досить активним. Молодь продовжувала гуляти біля місцевих барів та будинку культури, де відбуваються дискотеки. Тут міліціонери натрапили на рекордсменів за станом сп’яніння. Водій “БМВ”, який з кількома дівчатами їхав з дискотеки, коли його попросили відчинити багажник для перевірки, кілька хвилин не міг влучити ключем у замок. Рівень алкоголю у нього в крові становив 3,11 проміле. Ще одного порушника на мотоциклі затримали працівники Камінь-Каширського райвідділу міліції і попросили у луцьких колег дозволу скористатися послугою медичного спецавтомобіля. У нього в крові виявили 3,66 проміле.
Загалом слід відзначити ще одну деталь. Часто доводиться чути нарікання на недоброзичливу поведінку державтоінспекторів на дорогах. Але й самі водії поводяться подекуди зухвало і наражаються на конфлікти. Міліціонери ж намагалися згладжувати гострі кути. Хтось може подумати, що так правоохоронці вели себе “на публіку”. Але тут можна заперечити, адже водії, дізнавшись, що разом з державтоінспекторами працює журналіст, все одно слів особливо не добирали. За час рейду від них довелося наслухатися і нецензурних слів, і погроз на адресу представників закону.
Сергій КРАЙВАНОВИЧ,
Волинська область

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>