У водяний полон везуть продукти, банки для закруток і траурні вінки

Солдати допомагають сільським жителям...

Солдати допомагають сільським жителям...

Такого лиха, що наробила велика вода цьогоріч на заході України, не пам’ятають і старожили. Нині там працюють військові та цивільні рятувальники.  Відновлюють зруйновані мости, дороги, відкачують з криниць та підвалів воду, закопують вбитих водяною стихією тварин.

Найбільше постраждав від паводків Верховинський район Прикарпаття. Нині тут працює багато рятувальників. Літаками довозять людям не лише хліб та воду, а й олію, макарони, сіль, цукор, подушки, ковдри, банки для закруток. Забирають із сіл поранених, хворих, породіль. А ще перевозять родини з вінками у траурних стрічках. Лише на Прикарпатті було евакуйовано понад 13 тисяч осіб.
Над Дністром на городах Устя-Зеленого  Монастириського району Тернопільської області не залишилося ні цибулі, ні картоплі. Все гниє: городина, мертві домашні тварини. Сморід стоїть жахливий… Кілька десятків людей, яких відселили, уже повернулися на рідні обійстя. Зараз солдати регулярно підвозять в Устя-Зелене питну воду, оскільки та, що у сільських криницях, до вживання не придатна. Старожили Устя-Зеленого казали: поки у 70-х роках минулого століття біля Дністра не збудували дамбу, вода з ріки прибувала і сходила “легенько”. А цьогоріч дамба не витримала натиску води, і село затопило “по повній програмі”.
Росія, Польща, Угорщина, Білорусія та інші країни передають у потерпілі області продукти харчування, одяг, медикаменти та гроші. Селяни все ж борються з наслідками стихії самотужки. У селі Хороців під час повені не загинула жодна людина. Коли рівень води у річці почав підніматися, сильніші взяли на руки дітей, старих та немічних і піднялися високо в гори. Там і пересиділи три дні, допоки вода не почала спадати. Люди самотужки відновили електричне постачання, збирають чорницю, гриби і йдуть у районні містечка за 10-15 кілометрів пішки. Назад повертаються з хлібом, дріжджами і борошном.
У багатьох селах комерсанти вирішили нажитися на людській біді. У час лиха ціна на буханець хліба зросла до 10 гривень. За літрову пляшку олії треба заплатити 30. Зросли ціни й на рис, цукор та макарони. Були випадки, коли торгували не лише своєю продукцією, а й гуманітарною допомогою. 

Солдати допомагають сільським жителям...

Солдати допомагають сільським жителям...

Хоча справжньої ціни втрат людського майна ще ніхто достеменно не знає, уряд вже давно підрахував кошти, які потрібні на ліквідацію стихії. Західній Україні виділили 145 мільйонів гривень. Скільки з них дійшло до постраждалих районів – невідомо. Президент України тримає це питання під особистим контролем. Але чи зможе він простежити за ситуацією? А тим часом потерпілі селяни вже отримують першу фінансову допомогу – п’ять тисяч гривень. До першої категорії входитимуть не лише ті люди, чиї будинки повністю зруйновані, але й ті, житла яких істотно пошкоджені і потребують капітального ремонту. До другої категорії потраплять громадяни, в будинках яких є істотні пошкодження, до третьої – сім’ї, які втратили город або присадибні споруди. “Ми роздали гроші людям, а потім нам з адміністрацій надійшла вказівка розділити гроші по категоріях. Тож і довелося у людей після переоцінки гроші забирати назад”, – розповідають голови сільрад. Вони відмовляються від оцінки пошкодження людського майна. Просять присилати для цього спеціалістів. Селяни, які вже отримали п’ять чи менше тисяч, ламають собі голову: які найбільші діри цими грошима залатати. Кажуть, якби знали про таку несправедливість, то доруйнували б власними руками ті надкошені стіни осель, які залишила  їм стихія.
Ян ЛІСОВСЬКИЙ,
Прикарпаття
Світлана КЛОС,
Тернопільська область
Фото Яна ЛІСОВСЬКОГО
       

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>