Як повернути страхові внески колишнього Союзу?

У мене є шестеро онуків, і я їх всіх добровільно застрахувала по 1 тис. крб. У 1994 році всю суму – 6 тисяч – виплатила. Коли ж звернулася в Костопільський держстрах, полюси у мене забрали і порадили чекати грошей. Квитанції про оплату – на руках. Я вже зверталася п’ять разів – і все грошей немає. Напишіть, куди звертатися, щоб повернули мої кровно зароблені гроші. (Парасковія УШАКОВА, Костопільський р-н, Рівненська область)
На превеликий жаль, повернення знецінених грошових заощаджень як в Ощадбанку СРСР, так і в Укрдержстраху є однією з найболючіших проблем впродовж усього існування незалежної Української держави.
Питання, пов’язані з компенсацією таких грошових заощаджень, регулюються Законом України «Про державні гарантії відновлення заощаджень громадян України» від 21.11.1996 року. Відповідно до ст. 2 Закону держава зобов’язується забезпечити збереження та відновлення реальної вартості заощаджень громадян і гарантує їх компенсацію у встановленому порядку. У 2008 році такі виплати здійснюються згідно з Постановою КМУ «Про виплату в 2008 році громадянам України компенсації втрат від знецінення грошових заощаджень, вкладених до  2 січня 1992 року в установи Ощадного банку СРСР та державного страхування СРСР, що діяли на території України, та облігації Державної цільової безпроцентної позики 1990 року, державні казначейські зобов’язання СРСР і сертифікати Ощадного банку СРСР, придбані на території Української РСР».
Правонаступниками установ державного страхування СРСР, що діяли на території України, є  Національна  акціонерна страхова  компанія   “Оранта”,   страхові   компанії   “Дніпро”, “Оранта-Січ”,  “Астарта”, “Орадон” та акціонерна страхова компанія “Оранта-Лугань”. Тому з питань компенсації страхових внесків, поміщених в установи державного страхування, необхідно звертатися до перелічених установ.
Щодо реальної ситуації, яка складається  при виплаті таких компенсацій, слід констатувати, що коштів Державного бюджету України зазвичай не вистачає для виконання усіх зобов’язань, взятих державою. Встановлено, що у 2008 році має бути виплачено 10  млн гривень  спадкоємцям  застрахованих  осіб  чи страхувальників,  які  померли  у 2005-2007  роках  і не отримали компенсацію втрат від знецінення грошових  заощаджень,  або  іншим особам, визначеним статтею 8 Закону,  у  межах залишку проіндексованого   страхового  внеску,  але  не  більш  як 500 гривень,  а також  померлих  у  2008  році,  у  межах  залишку проіндексованого страхового внеску, але не більш як 500 гривень.

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>