У м’ясному відділі луцького Завокзального ринку, як завжди, гамірно. Люди перепитують ціни на свинні лопатки і вирізки по кілька разів. Так, ніби всі недочувають.
– Бочок коштує 27 гривень, нарізка на шашлики – 48, вирізка від 40 до 55 гривень, сало – 22 гривні, якщо вузеньке, то буде дешевше наполовину. Вибирайте, – припрошує молодичка, перевертаючи свій товар і так, і сяк. – І не чекайте подешевшання! Вчора чула по телевізору, що інфляція уповільнилася. Брехня! Ми щоразу закуповуємо свиней живою вагою, і їхня вартість постійно підвищується.
Справжні черги тепер можна побачити біля прилавків з птицею. За півгодини розмели усі ніжки Буша та стегенця! Коли підбігла розпитати ціни, в холодильних камерах сиротливо лежали одні курячі лапки. У рибному павільйоні тиша – п’ятеро покупців на десять продавців. Ходовий заморожений товар – від 15 до 25 гривень за кілограм.
– Ні, ціни на рибу у нас так різко не піднімаються, – розповідають продавці. – Коли на гривню дорожче, коли на 50 копійок. А подивіться на м’ясо?! Вмерти можна від таких цін!
Але рекордсменом подорожчання все ще залишається рис. Таке враження, ніби це останні світові запаси цієї крупи, і незабаром її будуть оцінювати на вагу золота.
– Я його лише продаю, ціни встановлює власник, – пояснює жіночка-продавець, до якої я підійшла поцікавитися вартістю рису. – Сама в шоці! От уявіть, у вівторок я продавала його по 10 гривень, а у четвер власник назвав нові ціни: 11,60 і 12,50 гривні за кілограм. Він же не привіз мені новий товар. І от чула вже, що незабаром рис коштуватиме по 17 гривень!
Головне управління статистики у Волинській області повідомило, що найвищий ріст споживчих цін спостерігався у березні. А тепер інфляція за усіма показниками сповільнюється. І є шанс у червні-липні не спостерігати галопування цін. Статистичні дані свідчать про те, що у нас на Волині подешевшало молоко, сир, яйця, олія і, звичайно ж, овочі. Проте суттєво подорожчали рис, свинина, субпродукти і маргарин.
Начальник відділу державної інспекції з контролю за цінами у Волинській області Лідія Левкович підказала, що на продовольчих ринках вони здійснюють лише моніторинг цін. А тому пояснити, чому там ціни скачуть, незважаючи на “уповільнення інфляції”, не може:
– Якщо у супермаркетах ми контролюємо вартість продуктів та встановлюємо обмеження щодо торгових надбавок – а це не більше 10%, то у кіосках приватних підприємців та на ринках можемо лише зафіксувати ціни. Ну, і звернутися до совісті продавців – не піднімати надмірно вартість продуктів. Бо ж бувають і такі, що й 20% торгової надбавки їм мало. Рис у нас привозний, тому не відомо, яка вартість його буде далі. А от ціни на м’ясо завжди коливаються: піднімаються перед святами і опускаються влітку, коли багато ягід і овочів. Єдине, що хвилює – м’яса у нас останнім часом суттєво поменшало.
А на загальнодержавному рівні експерти стверджують, що від інфляції потерпає тепер весь світ. Нам доведеться затягнути тугіше паски, бо подорожчали ресурси для сільського господарства, транспортні послуги та енергоресурси. Впав долар, і у багатьох регіонах світу зібрали поганий врожай. Ціни на рис на світовому ринку вже перевалили за тисячу доларів за тонну. Мовляв, скоротився експорт цього продукту з В’єтнаму, Індії, Китаю та Камбоджі.
Мирослава КОСЬМІНА,
Волинська область
Від цін на м’ясо можна вмерти?
Рис – рекордсмен подорожчання
Comments: |