У зоопарку прооперували поранених канюків

Андрій ТРОХИМЧУК з підстреленим птахом

Андрій ТРОХИМЧУК з підстреленим птахом

Цьогоріч відразу трьох канюків з вогнепальними пораненнями вдалося повернути з “того світу” пра-цівникам Рівненського зоопарку. Правда, одному з птахів “оклигувати” доведеться ще не один тиждень, адже рана виявилася доволі серйозною – бідоласі пострілом роздробило дзьоба. Отож, деякий час він залишався на “голодному” пайку і для підтримання життєвих сил пораненому вводили їжу за допомогою піпетки та пінцета.

– На канюків мисливці спе-ціально не полюють, дуже часто ці хижі і водночас беззахисні птахи стають жертвами полювання, – розповідає завідувач сектору птахів Рівненського зоопарку Андрій Трохимчук, – сидять вони на стовпах, деревах, чатуючи на мишей чи хом’яків, і таким чином стають помітними для людей; хтось з рушниці й “пальне” по них заради розваги. Подібне, вочевидь, трапилося з нашими підопічними. Одного з канюків приніс до зоопарку працівник Рівненського високовольтного заводу. Йшов чоловік на роботу і помітив закривавленого птаха, який лежав під електричним стовпом. А двох інших поранених доставили із села, що неподалік від Рівного. У них також було вогнепальне поранення. Причому одному роздробило гомілку. Довелося з тіла виймати дробинки, а потім робити операційні та післяопераційні процедури, як людям. Нині, на щастя, рана почала заживати. І тут варто відзначити не лише професійне, але й напрочуд добродушне ставлення до свого “пацієнта” ветеринарного фельдшера зоопарку Марії Кривуші. Що стосується іншого птаха, то процес заживання його рани не такий швидкий. Річ у тім, що рушничний заряд добряче роздробив птахові дзьоба. Є у нього й наскрізні поранення від дробинок. Але попри все це канюк вижив. Тут, вочевидь, дався взнаки і його молодий вік. Загалом завдяки посиленому лікуванню справа пішла на поправку, і птах уже почав самостійно харчуватися. А це хороша ознака. Водночас отримані рани навряд чи дозволять усім трьом нашим “пацієнтам” у майбутньому впевнено почуватися на волі та самостійно давати собі раду. Швидше за все, вони залишаться мешканцями зоопарку і милуватимуть зір відвідувачів.
Сергій Новак,
Рівненська область

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>