Кулінарний рекорд нинішнього року поставили на Козятинському птахокомбінаті (Вінницька область). У травні тут приготували найбільший в Україні біфштекс. Страва заважила понад десять кілограмів!
Унікальний біфштекс завдовжки 73 см і шириною понад півметра взялися готувати кухарі з Києва. Власне, їх керівництво птахокомбінату розшукало через мережу Інтернет. На пропозицію встановити кулінарний рекорд відгукнулися 21-річні Юрій Дереча та Євген Лунь зі столичного ресторану “Первак”.
Підприємство має ферму, де вирощують телят на забій. Для майбутнього біфштексу обрали 18-місячного бика спеціальної м’ясної породи. Юрій та Євген прибули у Козятин заздалегідь, щоб як слід приготувати м’ясо до смаження.
– Зазвичай біфштекс готують з філе чи вирізки. Проте ми вирішили не робити страву з кількох шматків, а взяли суцільну задню частину туші, – зізналися кухарі.
14-кілограмовий шмат м’яса вони відбивали й сікли дві години! Потім занурили його у спеціальний маринад, на який пішло півтора літра білого вина, літр оливкової олії та майже три літра води. Смажили біфштекс хлопці півтори години у ковбасному цеху Козятинської птахофабрики. Своїм кулінарним шедевром залишилися задоволені.
10 кілограмів 32 грами, розмір 73 на 57 сантиметрів – ось такі габарити вінницького м’ясного гіганта. Представник Національного комітету проекту “Книга рекордів України” Ігор Підчибій підтвердив унікальність біфштексу. На той час собівартість рекордсмена сягнула майже півтисячі гривень.
Підготувала Наталія КРАВЧУК
Comments: |