100 заручників шахти імені Засядька

Сім’ї шахтарів залишилися без батьків, синів, братів...

Сім’ї шахтарів залишилися без батьків, синів, братів...

Трагедію, що трапилася у ніч на 18 листопада на шахті імені Засядька (Донецьк), уже називають найбільшою в історії незалежної України. Вона забрала життя щонайменше 90 гірників. Доля десятьох шахтарів до вчора була невідомою... Але в те, що вони живі, віри майже нема.

Тихий недільний ранок пронизав страшенний гул сирен – десятки карет швидкої допомоги мчали до шахти імені Засядька. Люди зрозуміли, що трапилася біда, але ще не усвідомлювали, наскільки вона страшна.
Вибух метано-повітряної суміші на шахті стався о 3 годині 11 хвилин. Тоді під землею працювало 457 гірників. Потрібно було якнайшвидше діставати людей з вогняної пастки. 357 працівників вдалося вивести нагору (30 з них госпіталізовано в стані середньої важкості через гостре отруєння газом, одного – в критичному стані з численними травмами та опіками). Проте сотня гірників стала заручниками шахти – вони опинилися в самому пеклі.
Зразу стало відомо про загибель 14 шахтарів, потім – 39... Один за одним рятувальники діставали обгорілі тіла – скорботний список збільшувався щогодини. Так, у середу зранку була відома доля приречених дев’яноста гірників... Доволі складно було опізнавати їхні тіла, багатьох досі не ідентифікували.
Усі ці дні дружини загиблих у розпачі рвуть на собі волосся – у багатьох на руках залишилися неповнолітні діти. Сім’ї залишилися без годувальників – батьків братів, дідусів, синів...
На місце трагедії прибув Президент України Віктор Ющенко. Його зустрічали майже 30 чоловік, одягнених у каски і роби. Люди були мовчазні. Як розповіли деякі з них, у день аварії вони повинні були замінити працюючих на тій самій, сьомій ділянці.
Віктор Ющенко висловив співчуття рідним і близьким гірників, які загинули і постраждали внаслідок вибуху на шахті ім. Засядька, а також трудовому колективу підприємства.
За статистикою, добування кожного мільйона тонн вугілля Україні обходиться ціною в два-три людські життя. Уряд України виділив 7,5 млн грн на ліквідацію аварії на шахті ім. Засядька. Ще 10 мільйонів гривень – добродійний фонд “Розвиток України”, очолюваний Рінатом Ахметовим, і футбольний клуб “Шахтар”. 40 мільйонів гривень виділить Державний Фонд соціального страхування від нещасних випадків на виробництві і професійних захворювань. Загалом сім’ї загиблих гірників повинні отримати по 100 тисяч гривень. Але навіть такі грошові компенсації не можуть втішити згорьовані родини.
На місці події працює Урядова комісія з розслідування причин і ліквідації наслідків аварії на шахті, яку очолює віце-прем’єр-міністр Андрій Клюєв. За фактом НП на шахті порушена кримінальна справа.
Тим часом Держгірпромнагляд України ввів на всіх шахтах країни особливий режим державного нагляду. Зараз експерти і фахівці цього відомства вивчають вилучену на шахті технічну документацію і показники вимірювальних приладів. Робота експертної комісії, за словами Ющенка, може зайняти кілька тижнів. А гірники вже почали писати заяви про звільнення...

***

Шахта ім. Засядька, фактичним власником якої є депутат багатьох скликань “регіонал” Юхим Звягільський, є однією з найприбутковіших в Україні та найнебезпечніших через велику концентрацію метану в породі. Попри те, що на підприємстві увесь час здійснюють необхідні профілактичні роботи, а метан постійно відкачують і навіть використовують для обігріву будинків, нещасні випадки із вибухами газу чи його небезпечними викидами не рідкісні для підприємства.
Так, за останні 10 років на шахті сталося шість аварій зі смертельними випадками – загинули 138 гірників. Остання трагедія “перевершила” за своїми масштабами навіть вибух на шахті імені Баракова в Краснодоні (Луганська область), де 11 березня 2000 року пішло з життя 80 гірників.
*На території колишнього СРСР найбільшою катастрофою у вугільній промисловості за останні десять років до цих пір вважався вибух на шахті в Новокузнецьку (Росія), який в березні цього року забрав життя 107 гірників.
*Найбільшою у світовій історії катастрофою на шахті вважається трагедія, що відбулася в 1942 році в північно-східній частині Китаю, яка у той час була окупована Японією і називалася Маньчжурією. В результаті вибуху тоді загинули 1549 гірників.

***

З 19 по 21 листопада в Донецькій області оголошений траур у зв’язку з трагедією на шахті ім. Засядька. 20 листопада в Україні оголошений загальнонаціональний День трауру.
Колектив редакції газети “Вісник і Ко” теж висловлює глибоке співчуття рідним загиблих шахтарів. Ваш біль – наш біль. Дай Боже, щоб така біда більше ніколи не повторилася.
За матеріалами вітчизняної преси підготувала Наталія КРАВЧУК

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>