Тернопільське золото «підбрили» херсонські грабіжники

Правоохоронці затримали грабіжників, які винесли з тернопільського ювелірного магазину 15 кілограмів дорогоцінностей на суму шість мільйонів гривень.
Це резонансне пограбування сталося у самому центрі Тернополя у ніч на 3 жовтня. Злодії проникли у крамницю “Золото” на вулиці Руській через службовий вхід, за допомогою спеціального обладнання нейтралізували сигналізацію, зламали сейф, набили сумки золотом і зникли. Впіймати “ведмежатників” по гарячих слідах не вдалося, але не минуло й місяця, як начальник Тернопільського обласного управління внутрішніх справ Віталій Максимов повідомив місцевим журналістам: грабіжники за ґратами.  
– Ми перевірили на причетність до злочину теперішніх і колишніх працівників крамниці, раніше судимих за аналогічні злочини осіб, – розповів генерал Максимов. – Зрештою отримали вагомі підстави вважати, що до Тернополя тієї ночі прибула кваліфікована група злочинців з інших регіонів держави. Ниточка слідства потягнулася на Київщину та на схід України. Одного підозрюваного, ватажка банди, схопили у Києві, двох інших – на Херсонщині. Четвертий учасник угруповання у розшуку. Всі підозрювані – уродженці Херсонщини. Двоє уже притягувалися до кримінальної відповідальності.
Готуючись до “взяття” ювелірного магазину, злочинці приїжджали до Тернополя шість разів – “провокували” сигналізацію і вираховували час реагування на тривожний сигнал працівників Державної служби охорони. Діяли злочинці дуже професійно і пішли на справу лише після ретельного вивчення вразливих місць об’єкту. До слова, кожен був спецом у своїй справі: один складав схему пограбування, інші трудилися над дверима і сейфом, комп’ютерник через телефонну лінію “вирубував” сигналізацію. Але, всупереч злодійським правилам, після вдалої акції злодії не стали чекати, поки вляжеться шум, а майже відразу взялися збувати награбоване. Так, лідер банди попався під час спроби продати 3,5 кг золота. Інший злочинець хизувався перед колегами масивним золотим ланцюжком із тернопільського магазину. У цій прикрасі його й затримали. Кажуть, що учасники гучного грабунку були вражені оперативністю міліції. Вони вперше пішли “на справу” на теренах Західної України, і цей дебют став для них фатальним. 
У грабіжників вилучено 7,5 кілограма золотих прикрас (решту вони встигли збути), 18 тисяч вторгованих за продане золото євро, спе-ціальне комп’ютерне обладнання, пістолет системи “Наган”, набої до нього, джип “Лексус”, коштовності, що були вкрадені раніше у магазинах різних міст України. За попередніми даними, групі вдавалося уникати зустрічей з правоохоронцями протягом двох років. За цей час вони могли скоїти майже два десятки злочинів.
Як повідомив Віталій Максимов, серйозних неприємностей зазнали по службі як рядові, так і керівні працівники Держслужби охорони. “Навіть два виклики протягом місяця мали б їх насторожити, а вони не повідомили керівництву про шість спрацювань “тривожної кнопки”, – зауважив генерал.
Міліціонери обіцяють, що ще до кінця цього року справу “херсонських грабіжників” розгляне суд. Лише за “тернопільське” золото кожен злочинець може отримати до 10 років позбавлення волі. Якщо ж доведуть й інші злочини, а один з членів банди підозрюється також у вбивствах, покарання буде куди суворішим.
Євгенія Ліщук,
м. Тернопіль

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>