Щоб врятувати маму, діти голодували

Дочки Гелі БІЛЯК голодували майже два тижні

Дочки Гелі БІЛЯК голодували майже два тижні

На східцях приміщення облдержадміністрації та обласної ради в Житомирі голодувала п’ятикласниця Беате-Марія Біляк разом зі своєю сестрою, 32-річною Наталією. Їхня мама чотири роки тому одержала травму (вона працювала кондуктором тролейбуса) і потребує коштів на лікування. Пенсії жінки не вистачає не тільки на це, а й на їжу. Старша донька не працює, бо доглядає матір, молодша ж вирішила голодувати й таким чином добитися тієї компенсації, яка необхідна матері. “Я не хочу, щоб матуся померла!” – каже дівчинка. Вона вже втрачала свідомість від голоду, але все-таки після занять у школі протестувала таким чином перед владними дверима. Дивитися на це боляче. Як стверджують медики, це небезпечно для здоров’я дитини, наслідки можуть бути незворотніми.
Як повідомив заступник начальника виконавчої дирекції Житомирського Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві Микола Ковальчук, за зверненням постраждалої, яка працювала в ТТУ, на підприємстві було складено акт про цей випадок, але ніяк не могли з’ясувати, чи це був виробничий травматизм.
Тим часом до облдержадміністрації звернулася мешканка Житомира Геля Станіславівна Біляк, інвалід І групи, з повідомленням про акт голодування “з метою привернути увагу до перевищення влади та службового положення начальника виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві Володимира Піхулі”.
За позовом Житомирського відділення ВДФССН Господарський суд Житомирської області відкрив провадження щодо порушення вимог чинного законодавства з боку працівників Житомирського ТТУ під час проведення розслідування нещасного випадку, що трапився з  Гелею Біляк, та видачі висновку Житомирською міською МСЄК про призначення І групи інвалідності від трудового каліцтва.
11 вересня 2007 року заступник голови Житомирської облдержадміністрації Микола Черненко зустрівся з доньками потерпілої, провів нараду за участю Наталії Біляк, представників обласної прокуратури, управління Держнаглядохоронпраці та виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві, на якій проаналізовано обставини акції голодування. Заступник голови облдержадміністрації дав доручення у найкоротший термін надати висновок щодо цієї справи. 13 вересня Житомирська облдержадміністрація його отримала – прокуратурою міста Житомира 12 вересня прийнято рішення про відмову у порушенні кримінальної справи відносно службових осіб Житомирського ТТУ та Житомирської міської МСЕК.
Нещодавно відбувся суд на користь Гелі Біляк – компенсаційні виплати будуть. Після того дочки припинили голодувати.
Галина ЯРОСЛАВЕЦЬ,
м. Житомир

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>