«Ми є самодостатня сила, яка повинна діяти самостійно»

Голови постійних комісій, керівники фракцій у місцевих радах та обласних партійних організацій, голови міських, сільських і районних рад від блоку Юлії Тимошенко 30 січня зібралися у Києві на Всеукраїнський форум депутатів місцевих рад. Понад 170 депутатів-бютівців з Волині взяло участь у роботі з’їзду.

Законом про Кабмін сказали «стоп» війні

Виступ лідерки свого блоку Юлії Тимошенко на форумі переривався оплесками. Схоже, що депутати місцевих рад повністю підтримують Юлію Володимирівну і щодо голосування в парламенті бютівців за закон про Кабінет Міністрів, і щодо імперативного мандату, який, як заявили згодом виступаючі, тільки додасть дисципліни. Багатьох присутніх здивувала заява Тимошенко, що “БЮТ є самодостатня політична сила, яка у сьогоднішніх умовах повинна взяти на себе політичну відповідальність і діяти самостійно. Ми жодного разу не зрадили, ми жодного разу не відступилися від своїх принципів. Ми пропонували спільну консолідовану роботу в інтересах держави, але в результаті отримали універсал та Януковича. Тому час безпідставних переговорів минув, і сьогодні союзником блоку залишається тільки народ України. Ми не закликаємо об’єднуватися, ми пропонуємо приєднуватися до нас”, – наголосила лідер блоку, яка цими словами, як згодом аналізували присутні, “поставила хрест на Ющенку”. Водночас на форумі було заявлено, що БЮТ й надалі залишається у жорсткій опозиції до антикризової коаліції та уряду Януковича.
– І якщо депутати місцевих рад думають, що вони не при владі, то це неправда. Ви – влада на місцях. Адже із 156400 депутатів місцевих рад, бютівців – 21 відсоток. І це велика сила. Але надалі ми повинні мати не 20, не 30 відсотків у радах, а абсолютну більшість, – сказала Юлія Володимирівна. – Це наша мета, як і те, що парламент у найближчі півроку повинен бути розпущений.
Щодо голосування бютівців в парламенті за закон про Кабінет Міністрів, то Юлія Тимошенко сказала:
– Не ми голосували за політичну реформу, а “Наша Україна”. Але тепер вони чомусь заявляють, що ми зрадили. Ми поставили крапку у боротьбі між Ющенком та Януковичем і сказали “стоп” амбіціям та війні. Бо це не нормально, коли Америка і Європа мирять двох чиновників високого рівня, котрі, як хлопчиська в пісочниці, не можуть помиритися. Хіба це повинна демонструвати Україна світові?

Чому одні в Україні піднімають тарифи, а інші – ні?

Йшлася мова на форумі й про роботу на місцях. Зокрема, що не потрібно чекати милості від “центру”, а самим дбати про наповнення до місцевих бюджетів. Зокрема у статті про місцеві податки і збори. А також говорили про те, що ні в якому разі не потрібно продавати чи віддавати землю в оренду без аукціону. Для прикладу Тимошенко навела такий факт: Близнюківська районна рада на Луганщині (голова – бютівець) на 240 відсотків збільшила надходження до бюджету і не підняла тарифи на комунпослуги. Так повинні працювати всі, де переважають депутати від її блоку: а саме, не піднімати тарифів, де ж завищені – знизити. Збільшувати їх поступово, залежно від того, наскільки зростатиме пенсія. А от найцинічнішою Юлія Володимирівна назвала владу на Харківщині, де тарифи на комунпослуги – найвищі в Україні.
Наголошувалось на форумі також на роботі з виборцями. Тобто потрібно повернутися до референдумів, до сходів селян на місцях, щоб депутати знали, чим і як живуть люди?
Велася мова й про нові штучні політичні проекти, котрі вже фінансуються і рекламуються кланами. Тобто інші сили готуються до виборів і придумують нові назви партій. “Нехай люди не купуються на обіцянки, бо за новими партіями ховаються старі обличчя, тож на виборах не слід розпорошувати голоси”, – наголосила головна опозиціонерка України.
– А як щодо “Самооборони” Луценка? Чи об’єднається БЮТ з нею?
– “Самооборона” – це нова форма “Нашої України”. Якщо вони захочуть влитися в наш блок, як партія Реформи і порядок, Соціал-демократична партія, то будь ласка, – сказала Юлія Володимирівна на прес-конференції з журналістами, – але ми йдемо як самостійна сила. Однак люди не повинні, ще раз повторюю, купуватися на дрібні обіцянки.
Було зауважено, що мета БЮТу – нова Конституція України. Перша Конституція дала Україні Кучму і породила “кучмізм”, друга, так звана політреформа, віддала владу кланам та повернула країну до хаосу. Сьогодні сформована блоком Тимошенко професійна робоча група готує проект третьої Конституції, яка нарешті обернеться обличчям до народу.
Марія ДУБУК,
Луцьк-Київ

 

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>