Винахідник зарубав дружину

Щороку зростає статистика вбивств, вчинених хворими людьми. Найпарадоксальніше те, що в багатьох трагедіях винні насамперед потерпілі. Остерігаючись злих язиків, вони зазвичай приховують тривожні симптоми психічних розладів  членів сім’ї. А потім стають їхніми жертвами.Працівники правоохоронних органів були шоковані дивовижною витримкою підозрюваного: 45-літній мешканець міста Костопіль, що на Рівненщині, Олексій Захарченко (імена та прізвища у мате-ріалі змінені) зустрів їх на порозі своєї квартири, мов шанованих гостей. Заметушився, почав припрошувати до столу, на якому через кілька хвилин з’явилися пляшка оковитої, салат зі свіжих помідорів і кусень апетитної шинки. Авторитетний у районі винахідник  ніколи не зловживав спиртним. У нього було інше захоплення – технічна творчість. Знайомі нерідко заздрили Олексієвому таланту. Ще б пак, не кожному вдається народити бодай одну геніальну ідею. А він тиражував їх десятками.
Доки слідчі разом з дільничним інспектором міліції, щоб передчасно не розсекретити мету свого візиту, потайки оглядали кімнати квартири, господар всіляко намагався схилити їх до розмови на улюблену тему. Дістав із шафи чималий стос грамот, дипломів, фотографій різних років і не без задоволення ділився історіями своїх творчих пошуків. Але слідчих цікавило інше: “Куди зникла дружина Олексія?” Почувши це запитання, господар не знітився. Він навіть здивувався, чому це міліція несподівано зацікавилася його коханою, яка, за словами Олексія, кудись ненадовго відлучилася і мала з хвилини на хвилину повернутися додому.
Найбільше вразило те, що підозрюваний не лукавив. Він був при здоровому глузді і щиро вірив у правдивість своїх слів. Правоохоронці розмовляли з ним на кухні, а в сусідній кімнаті за зачиненими дверима комори лежало порубане тіло Олексієвої дружини та знаряддя вбивства – закривавлена сокира. Настав час, так би мовити, розкривати карти. Покликали винахідника до місця злочину. Він із жахом в очах дивився на понівечене тіло коханої, з якою прожив понад тридцять років і, мов мале дитя, гірко плакав. Господар нічого не пам’ятав, що сталося напередодні. Але всі речові докази, зібрані в квартирі, свідчили про його причетність до вбивства.
Згодом слідство з’ясувало, що Олексій Захарченко іноді поводив себе досить дивно: то несподівано нападав на свою половину, то, нікого не помічаючи, голосно розмовляв із собою. Валентина намагалася з’ясувати причини загадкової  поведінки чоловіка, але він дивився на неї так, ніби мова йшла про сторонню людину. Симптоми психічних відхилень в Олексія все більше насторожували дружину. Щоправда, про це вона нікому не казала. Боялася, що про хворобу дізнаються сусіди та знайомі. Тоді, здавалося жінці, по місту поповзуть плітки. Плачучи, Валентина шукала аргументи для самозаспокоєння. Мовляв, “маску” дивакуватості чоловік вдягав нечасто: кілька разів протягом місяця. В інші дні був уважним, ніжним і дбайливим. Думала, Олексій перевтомився: відпочине, і все у них нормалізується.
На жаль, така помилка характерна для багатьох жертв психічно хворих людей. У Костопільському районі зафіксовано ще один жахливий випадок: дід дошкою для прання забив свою вісімдесятилітню бабу за те, що вона кілька хвилин порозмовляла на вулиці з двадцятирічним хлопцем.
Кожен з підозрюваних вчинив злочин у стані загострення психічного розладу. Виявляється, на непередбачувану поведінку таких людей можуть впливати й фази місяця, і погода, і якісь зовнішні подразники, і навіть найменша доза алкоголю.   
...За вироком суду Олексія Захарченка визнано неосудним і відправлено на примусове лікування. Спеціалісти переконані: якби його дружина своєчасно звернулася по допомогу до лікарів, то вдалося б врятувати і її життя, і сім’ю.

Петро КОВАЛЬЧУК,
Рівненська область
 

  

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>