Чому називається «медовий місяць»?

«У наш час стало модним, особливо у міських молодят, проводити медовий місяць. Заможніші, а особливо за кордоном, їдуть відпочивати у шлюбну подорож. Цікаво, чому так називається – «медовий місяць»?»

Тетяна,

м. Острог,

Рівненська область

У багатьох країнах світу святкують перший місяць шлюбного життя. Існують різні версії походження вислову «медовий місяць». У деяких народів вважається, що саме під час повного Місяця триває щастя молодих. У країнах Середземномор’я, де викрадали наречених, наречені ховалися від батьків протягом місяця і споживали у цей час мед, звідки і з’явилася традиція подорожувати після весілля. За іншою версією, мед, а частіше напій, який виготовляли на його основі, пропонували молодятам після шлюбу. У багатьох країнах було заведено пити медове вино протягом місяця після весілля, оскільки воно цілюще впливає на організм молодят, створюючи сприятливі умови для зачаття дитини, особливо для чоловічої потенції. До речі, у європейських мовах у назві періоду, який означає місяць після шлюбу, є слово «мед», у турків кажуть «чарівний».

Ця традиція є і в українців. Щоб дітки народилися здорові, нареченим на весіллі забороняли пити спиртне – лише медовий напій. У давнину спеціально для молодят варили слабоалкогольну медовуху – пили її не тільки на весіллі, а й 30 днів після нього. Тому у народі перший шлюбний місяць здавна називався – «медовим» або «солодким». Шкода, що про цей мудрий звичай не знають багато сучасних молодят.

 

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>