Мирні переговори у Женеві – перемога чи поразка України?

За підсумками зустрічі у Женеві у форматі Україна-ЄС-США-Росія досягнуто низку домовленостей, зокрема, про звільнення захоплених будівель в Україні та амністії протестувальників. Про це заявив міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров на прес-конференції, повідомляє «Українська правда».

«Домовилися, що всі сторони повинні утримуватися від насильства, від будь-якого залякування, від провокаційних дій. І ми рішуче засудили та відкинули будь-які прояви екстремізму, расизму, релігійної нетерпимості, включаючи антисемітизм. Серед кроків, які ми закликаємо здійснити, наступні: всі незаконні збройні формування мають бути роззброєні, всі незаконно зайняті будівлі повинні бути повернуті легітимним власникам. Всі окуповані вулиці, площі та інші публічні місця, у всіх містах України, повинні бути звільнені», - розповів Лавров.

«Повинна бути здійснена амністія всіх протестувальників. За винятком тих, хто скоїв тяжкі злочини. Ми особливо виділили долю «народногого губернатора Донецька» Павла Губарева», - підкреслив глава МЗС РФ.

Експерти організації дипломатів «Майдан закордонних справ» прокоментували результати чотирьохсторонньої зустрічі Україна-ЄС-США-Росія на рівні міністрів закордонних справ у Женеві у своїй заяві. Як пише УНІАН, вони вважають, що зміст підсумкового документу, заяви сторін та деякі нюанси проведення зустрічі не додають оптимізму.

Так, здивування викликає відсутність у заяві навіть згадки про необхідність забезпечення територіальної цілісності України, виведення з території України, включаючи її територіальне море, російських військових кораблів, техніки і особового складу, негайного відведення російських військ від кордону та скасування Постанови Ради Федерації Федеральних Зборів Російської Федерації від 1 березня 2014 року.

Дивним чином у документі не визначається, що саме незаконні озброєні формування, які діють за підтримки російських «консультантів» на Сході України, і фактично дестабілізують ситуацію в нашій державі, мають бути роззброєнні. Відсутні й конкретні часові рамки такого роззброєння, що не може не слугувати приводом для серйозного занепокоєння з точки зору загрози для мирних громадян.

Зобов’язання стосовно того, що конституційний процес буде всеохоплюючим, прозорим і відповідальним та включатиме негайне започаткування широкого національного діалогу, який враховуватиме інтереси всіх регіонів і політичних кіл України, розглядаємо як інструмент подальшого втручання у внутрішні справи України та постійного і небезпечного шантажу з боку  Кремля. Кінцевою метою такого курсу Москви, вочевидь, є така форма устрою («федералізація»), яка забезпечуватиме їй повний контроль над суб’єктами переформатованого утворення.

Загальновідомо, що Росія може дуже довільно ставитися до тлумачення положень міжнародних документів на свою користь, а у даному випадку – на користь сепаратистських сил в Україні.

Підсумовуючи, не можемо не зазначити, що у «Женевській заяві» у тій, чи іншій мірі знайшли відображення майже усі раніше озвучені Росією вимоги, натомість, як вбачається, інші учасники зустрічі не виявили належної наполегливості.

До всього цього, слід також додати, що сам формат заяви свідчить про незмінну позицію Росії щодо невизнання легітимності української влади.

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>