Собор має унікальну бібліотеку

У селищі Млинів відбулося урочисте відкриття бібліотеки у Свято-Михайлівському соборі.

Ініціатори книгозбірні – Світлана Король та отець Тарас

Ініціатори книгозбірні – Світлана Король та отець Тарас

– Ідея про соборну бібліотеку витала у нашому приході здавна, – зазначає настоятель храму, кандидат Богословських наук о. Тарас (Варварук), – а стартом для її конкретного втілення стала перша книжкова пожертва від сестер Пашко. Це була як духовна, так і наукова література. Заодно це був гарний приклад для благодійницького наслідування, до якого долучилися навіть не десятки, а сотні наших співвітчизників, пропонуючи літературу для бібліотеки.

А по-справжньому дієвим духовним та організаційним генератором створення бібліотеки стала прихожанка храму, начальник загального відділу Млинівської районної ради Світлана Король.

– Головний шлях надходження книг до книгозбірні – меценатський, – наголошує Світлана Сергіївна. – Загалом, у цьому напрямку створилася навіть народна толока. І не тільки щодо збору книг, але й щодо облаштунку приміщення: зі стелажами, столами, меблями посприяли півдесятка сільських рад району.

Головним хранителем храмової книгозбірні обрано млинівчанку Галину Маліновську, людину авторитетну, з величезним трудовим досвідом – 36 років роботи в бібліотечній системі.

– Такої книгозбірні нині не має жоден храм в області, – каже бібліотекарка. – Тут є цілий прошарок просто унікальних видань. Взяти хоча б популярну колись серію «Жизнь замечательных людей». Її у повному варіанті презентували одразу двоє щирих млинівчан – Неоніла Гзило та Микола Лемещук. Ще один доброчинець поповнив книжковий фонд рідкісним «Кобзарем» минулого століття, який, наскільки мені відомо, зберігся лише у декількох екземплярах. Маємо просто дивовижні рукописи. Зокрема українця-політв’язня, який, перебуваючи на каторзі, у темниці під промінчиком свічки повністю (від «а» до «я») переписав Святе Письмо… До цього духовного куточка пасують труди наших священиків: о. Тараса (Варварука) та о. Тарасія (Лазуки); книги, передані з багатьох інших храмів. Зокрема і з Києво-Печерської лаври. Значимий доробок є і для наших найменших читачів.

Сергій НОВАК,

Рівненська область

 

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>