Рівненські ляльки-мотанки у Ватикані

Жительку міста Рівне Ірину Зайцеву можна назвати своєрідною фабрикою ляльок-мотанок. Бо за два десятки років майстриня власноруч виготовила понад три тисячі цих самобутніх українських виробів.

Ірина Зайцева зі своїми «немовлятами»

Ірина Зайцева зі своїми «немовлятами»

Вчителеві трудового навчання Рівненської школи №23 Ірині Зайцевій довелося буквально поринути у вивчення історичних основ української ляльки, адже вона була такою ж дві тисячі років тому.

– За давнім звичаєм, не можна малювати обличчя ляльці, – каже майстриня. – Тим паче, очі, бо саме вони найбільше вбирають та випромінюють негативну енергію. Прийнято, щоб лялька-мотанка була безликою, а та, яка служить берегинею, ще й з хрестом замість лиця. Чому? Бо людина, побачивши ляльку, у першу чергу дивиться на її обличчя. І якщо у тієї людини енергетика негативна, то оте лице одразу ж її вбере. І вбереже господарів – на те ця мотанка й берегиня.

Завдяки своєму улюбленому заняттю Ірина Зайцева потрапила у Книгу рекордів України як автор найбільшої ляльки-мотанки на ймення Василина. Заввишки вона сягає 160 сантиметрів, а важить – 40 кілограмів. Своїм народженням Василина завдячує також і Галині Кульчинській, заступнику міського голови Рівного. На одному зі свят народної творчості з’явилася ідея створити ексклюзивний ляльковий витвір у традиційному поліському вбранні з льону з архаїчною вишивкою. Втілювали її у життя декілька місяців.

– Є у моїй колекції лялька Наталка-Полтавка з більшими, ніж зазвичай, руками. Чому? Бо хотілося у цьому образі підкреслити не тільки красу, але й працьовитість, старанність. А найбільше я виготовила Попелюшок.

Чимало витворів Ірини Зайцевої у колекціях відомих політиків, українських президентів, прем’єр-міністрів.

– Мої ляльки розходяться по всьому світу: є і в Європі, і в Америці, – каже майстриня, – а найбільш, можливо, приємно за мотанку, придбану для колекції Папи Римського. Виявляється, у Ватикані збирають традиційні національні ляльки народів світу. Отож, прибув до мене представник Ватикану і запропонував поповнити колекцію українським варіантом. Я, звичайно, погодилася з великою радістю, навіть з гордістю, бо вважаю, що ляльки-мотанки дають змогу зберегти нашу українську ментальність, традиції.

Сергій НОВАК,

Рівненська область

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>