Пільги ветерану праці та матері-героїні

«Я працювала у колгоспі, «Ветеран праці», маю посвідчення. Також я є «Мати-героїня». Проживаю у селі, отримую пенсію. Чи маю я право на пільги, і якщо так, то на які саме?»

Ганна ОЛЕКСЮК,

Старовижівський район

Волинської області

Пільги ветеранам праці встановлено Законом України «Про основні засади соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку в Україні». Згідно з ним, «Ветерани праці» мають право на такі пільги: першочергове безплатне зубопротезування (за винятком протезування з дорогоцінних металів); переважне право на забезпечення санаторно-курортним лікуванням, а також на компенсацію вартості самостійного санаторно-курортного лікування у порядку і розмірах, що визначаються Кабінетом Міністрів України; щорічне медичне обстеження і диспансеризація; першочергове обслуговування у лікувально-профілактичних закладах, аптеках та першочергова госпіталізація; переважне право на забезпечення житловою площею осіб, які потребують поліпшення житлових умов, та відведення земельних ділянок для індивідуального житлового будівництва, садівництва і городництва, першочерговий ремонт жилих будинків і квартир цих осіб та забезпечення їх паливом; переважне право на встановлення домашніх телефонів; звільнення від плати за землю та сплати земельного податку; безплатний проїзд всіма видами міського пасажирського транспорту (за винятком таксі), автомобільним транспортом загального користування (за винятком таксі) у сільській місцевості, а також залізничним і водним транспортом приміського сполучення та автобусами приміських маршрутів у межах області за місцем проживання.

Жінкам, яким присвоєно почесне звання «Мати-героїня», виплачується одноразова винагорода у десятикратному розмірі прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб. Також вони користуються комунальними пільгами (50% знижка при оплаті) як члени багатодітної сім’ї, але втрачають це право при досягненні дітьми повноліття або закінченні навчального закладу.

Чинне законодавство України не передбачає такі пільги окремо особам, удостоєним почесного звання «Мати-героїня».

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>