Якщо грудка землі гріє щоку – пора садити городину

Григорій Клепач з Луцька – знаний на Волині городник, садівник. Цьогорічну весну він називає аномальною та хворобливою для овочів, бо дуже рано прийшло тепло. А минулий тиждень взагалі приголомшив після спеки заморозками.

– Це дуже погано і для картоплі, яка в землі отримує стрес, мучиться (бо вдень земля прогрівається, а вночі дуже охолоджується), і для бджіл, які рано повилітали і можуть застудитися, – каже Григорій Арсенович. – Тож раджу людям зарано картоплю не садити: краще її прогріти, попередньо скропивши теплою водою і накривши плівкою, щоб з’явилися вусики. Колись старі люди казали: «Приклади грудку землі до щоки: якщо вона така ж тепла, як і тіло – можна садити картоплю, якщо ні – варто почекати». Ще кажуть, що найкращий час для картоплі – коли зацвіте черемха. Тож я садитиму і ранню, і пізню 16 квітня (тоді вона не маятиметься в землі, а одразу прогріта піде у ріст). Загалом я дивлюся, у якій фазі перебуває Місяць. Для картоплі добре спадаючий. Буряки слід висівати у травні. Тоді вони швидко зійдуть і одразу почнуть рости. Цибуля, звісно, любить ранню посадку. Був випадок, коли я її садив 12 лютого. Моркву, редиску також варто висівати дуже рано. Квіти – на молодик.

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>