Що буде з гривнею?

Якщо на початку 2014 року українців турбувало, що буде з гривнею, то нині, спостерігаючи за її майже повсякденним падінням, з вуст не сходить питання: «Коли припиниться девальвація» Відповідь пробують дати експерти.

«При відсутності монетарної політики «Нацбанку» на курс долара в Україні більше впливатиме Міжнародний валютний фонд та Європейський союз. Під впливом наданих ними коштів вище 12 гривень за долар курс не підскочить», – впевнений ректор Міжнародного інституту бізнесу Олександр Савченко. Водночас він впевнений, що економічно обґрунтованим є курс 9,5 грн/дол.

Президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко прогнозує коливання курсу в діапазоні 10-12 грн/дол.: «Гривня то зростатиме, то падатиме. Люди ніяк не можуть прийти до тями після Майдану. Усі завзято скуповують долари. Навіть по 11 гривень. Проблема в тому, що «Нацбанк» зараз займається банками, а не курсом».

Старший економіст Центру соціально-економічних досліджень «САSE-Україна» Володимир Дубровський вважає, що курс у понад 11 гривень протримається щонайбільше два тижні, а потім впаде. Ситуацію стабілізують прямі іноземні інвестиції. Якщо запрацює зона вільної торгівлі з ЄС, гривня досить довго не буде девальвувати. Навіть зросте. І ми, мабуть, турбуватимемось про те, як врятувати гривню від здорожчання».

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>