Сало коптіть на вишневих дровах

Петро Шимчук із села Сереховичі Старовижівського району на Волині знаний у селі господар. Добре вміє коптити свинину. Каже, що у Великодні свята на столі обов’язково мають бути домашня ковбаса і бочок, які пахнуть… вишневими дровами.

Петро ШИМЧУК біля коптилки

Петро ШИМЧУК біля коптилки

Петро Іванович живе з дружиною та тестем. Діти уже розлетілися з родинного гнізда, але при першій нагоді приїжджають і допомагають батькам. А відтак, й не проти взяти з господарки якийсь гостинчик.

– А чим у селі можна пригостити? Звісно, домашніми харчами, – каже Петро Іванович. – Тож ми завжди тримаємо свиней. В основному м’ясо заморожуємо і солимо. В останні роки зробив коптильню, тепер готуємо в ній свинину. Якщо б’ємо кабанчика взимку, то ковбасу заморожуємо, а перед Пасхою коптимо. Вона така смачна, що й елітний ресторан не відмовився б від такої страви.

А от свіже сало потребує попереднього маринування. Зазвичай, каже господар, це робить його дружина.

– Спочатку готуємо ропу з води і солі (щоб спливало сире яйце). Додаємо до неї лаврове листя, перець. Кладемо туди сало. Вимочуємо його три-чотири дні. Якщо менше солі у воді – то тиждень, – ділиться секретами Петро Шимчук. – За день-два до того, як сало маємо виймати з маринаду, додаємо в ропу часник. Це надасть продукту ще більшого аромату. Вийнявши, просушуємо, замотуємо сало у кілька шарів марлі і коптимо. Дрова бажано використовувати плодові. Найкраще підійде вишня (вона додає особливих ноток), годиться яблуня, груша, слива, алича. Дехто бере дуб, вільху. У зимовий період сало слід коптити вісім годин, коли тепло – чотири-п’ять. Дрова мають бути не сухі, а сирі, щоб добре диміли. Категорично забороняється використовувати для коптіння калину. Хіба що хто хоче дошкулити сусідові, то може порадити нею скористатися. Таке сало їсти не будете – смердітиме.

Петро Іванович каже, що копчене сало дуже добре зберігається. Якось він повісив його взимку на горищі, а згадав про нього у жнива – не зіпсувалося.

Сьогодні у Сереховичах селяни не викидають обрізані відходи з фруктових дерев, а привозять до оселі Шимчуків. Їм згодяться під час коптіння чергової порції свинини. Годує господар хрюшок виключно натуральними харчами. Часом, жартує, що додає добавки – наприклад, супчик, який господарі не з’їли…

Марія ДУБУК,

Волинська область

Фото автора

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>