Чемпіонат світу з танців виграла дівчина з прикарпатського села

16-річна Ілона Федорко із села Вістова Калуського району вже звикла до уваги преси, вона частий гість на телеканалах, у відомих танцювальних шоу. На Чемпіонаті світу в Італії здобула срібло, а вже згодом у Лондоні виборола золото. І хоча стала відомою на весь світ, залишається милою, щирою, життєрадісною дівчиною.

Один рік – срібло, у наступний – золото

Ілона ФЕДОРКО

Ілона ФЕДОРКО

Розмовляти з Ілоною – суцільний позитив, вона не перестає усміхатися та іскритися веселим настроєм. А дивитися, як вона танцює, одне задоволення! Своєю талановитою дочкою неабияк гордяться батьки: мама – вчитель-психолог, тато – керівник сільського драмгуртка.

– Я, як і будь-яка інша жінка, хотіла, щоб моя дочка танцювала, тому у три рочки повела її до танцювального ансамблю «Фламінго» у Калуші, – розповідає Уляна Василівна. – Спочатку возили на заняття тричі на тиждень, згодом частіше. А потім Ілона записалася у танцювальну студію Влада Ями в Івано-Франківську. Звісно, було важкувато доїжджати, але танці для неї – то все!

Ілона ФЕДОРКО зі своїми нагородами

Ілона ФЕДОРКО зі своїми нагородами

– У студію я потрапила випадково. Зайшла, щоб професіонали допомогли підготувати сольний номер на один конкурс, – каже дівчина. – Мені сподобалася атмосфера, і вже кілька років там займаюся.

Наполегливість, старання, талант дали плоди. Ілона – неодноразова чемпіонка України із сучасного танцю, увійшла до складу збірної України для участі у найбільших танцювальних змаганнях світу. Три роки тому в Італії виграла срібло на чемпіонаті світу, а позаминулого року у Великобританії виборола три перші місця у номінаціях «Фентезі», «Фольк» та «Контемп» серед півсотні суперниць.

– Брала участь у кількох номінаціях, щоб спробувати себе, що краще вдається, – пояснює Ілона. – На цьому чемпіонаті вже так не хвилювалася, бо знала, що це. Коли завоювала срібло в Італії, дала собі слово, що наступного разу поїду по золото.

І свого Ілона досягла – неперевершеним номером у стилі джаз «Шалений настрій» завоювала і суддів, і публіку. «Бо справді танець був шаленим. Було видно, що я дуже люблю танцювати», – сміється Ілона на запитання «Чим взяла суддів?».

Ілона стала знаменитістю і у світі, і в Україні, а в рідному селі та районі нею неабияк пишаються. Гордістю переповнювалися серця, коли на найвищу сходинку почесного п’єдесталу піднялася їхня дівчинка, коли на честь переможниці звучав гімн «Ще не вмерла Україна».

Дає уроки танцю у школі Влада Ями

На конкурсах, чемпіонатах вона здружилася з багатьма учасниками, особливо з дівчатами з Італії. Знайома з відомими танцюристами, зокрема Тетяною Денисовою, Дімою Коляденком, Франциском Гомесом.

– Вони дуже приємні і щирі люди, зовсім не такі, як на екрані, – каже дівчина. – З Владом Ямою раджуся, що не так, підказує, що треба підтягнути. Бо сама себе завжди критикую, здається, щось зробила не так.

Ілона Федорко тепер є студенткою івано-франківського коледжу, де вивчає правознавство. Також уже працює у школі Влада Ями, де дає уроки танцю і школярикам, і дорослим. Як все встигає?

– Я, може, трохи менше, ніж мої однолітки, маю вільного часу. Міжнародні змагання дають впевненість у собі, хочеться йти далі, отримувати адреналін.

– У свої 16 років ти досягла великих успіхів. Що попереду?

– А попереду буде і третій чемпіонат, і четвертий, бо вони дають впевненість у собі, хочеться йти далі, отримувати адреналін. Збираюся у Хорватію, де буду змагатися вже у дорослій категорії, так що суперників матиму серйозних. Я дуже люблю танцювати, і цю справу ніколи не покину.

Олена ПАВЛЮК,

Івано-Франківська область

 

 

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>