Чи можу перейти на пенсію чоловіка?

«Рік тому відійшов у вічність мій чоловік. Він був інвалідом першої групи, постраждав внаслідок Чорнобильської катастрофи. Чи маю я право перейти на його пенсію. Я теж пенсіонерка, проживаю з внучкою».

З повагою Надія БЕРЕЗЮК,

Камінь-Каширський район

Волинської області

 

Найперше, що вам потрібно зробити, це встановити, що причиною смерті чоловіка була Чорнобильська катастрофа. Тоді на підставі «Порядку обчислення пенсій особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» вам потрібно звернутися до Пенсійного фонду із заявою про втрату годувальника. Згідно з вказаним порядком, вам, як непрацездатному члену сім’ї померлого годувальника, яка була на його утриманні, призначать 50 відсотків пенсії по інвалідності померлого годувальника. А якщо онучка на вашому утриманні – 100 відсотків пенсії по інвалідності померлого годувальника, що розподіляється між вами рівними частинами. (Постанова Кабінету Міністрів, від 23.11.2011, № 1210 «Про підвищення рівня соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи»)

 

 

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>