«Заберете зброю? Спробуйте!»

На Рівненщині координатор «Правого сектору» розмахував автоматом

Олександр Музичко

Олександр МУЗИЧКО

Кілька останніх днів про координатора західно-українського «Правого сектору» Олександра Музичка говорить уся світова спільнота. Хтось Сашком на прізвисько Білий захоплюється, хтось підтримує, а хтось з жахом стежить за беззаконними методами боротьби за законність. Бійці «Правого сектору» на Рівненщині відкрито розгулюють із зарядженою зброєю вулицями. Олександр Музичко заявляє: у такий спосіб вони захищають український народ.

Очолював охорону чеченського президента

51-річний Олександр Музичко народився у місті Кізел Пермської області Росії. Проходив строкову службу в Афганістані. Після проголошення незалежності України отримав українське громадянство. Згодом створив у Рівному першу націоналістичну організацію СНУМ (Спілка незалежної української молоді), також партію УНА (Українська національна асамблея), очолює загони УНСО (Українська народна самооборона).

У 1994 році, під час першої чеченської війни, Музичко командував загоном УНА-УНСО «Вікінг», який воював у складі підрозділу польового командира Шаміля Басаєва, а також особистою охороною президента Чеченської республіки генерала Джохара Дудаєва. Тоді Олександру дали прізвиська Білий та Консул.

Музичко став одним із трьох українських націоналістів (крім Степана Бандери та Олега Беркута), на чию честь назвали вулицю у столиці Чечні Грозному. Від Дудаєва Сашко Білий отримав орден «Герой нації».

Вже після повернення на Рівненщину Музичко кілька разів притягувався до кримінальної відповідальності за бійки та стрілянину у розважальних закладах. З грудня 1999 по червень 2003 року утримувався у Рівненському СІЗО. Його звинувачували у тому, що він та ще шестеро чоловіків вимагали гроші у бізнесмена. Врешті Рівненський міський суд засудив Білого до трьох з половиною років ув’язнення.

Після «відсидки» Олександр Музичко керував охороною Рівненського ливарного заводу, на якому був причетний до силового захоплення підприємства.

У 2012 році Олександр Музичко балотувався в народні депутати України, але програв. Під час передвиборчої кампанії значився заступником директора приватного підприємства «Балкан-Сервіс».

Нині про досить суперечливу постать Олександра Музичка говорять не лише на Рівненщині, а й далеко за межами України. Координатор західно-українського «Правого сектору» все гучніше заявляє про себе на політичній арені. Відео, де Сашко Білий нібито бореться за порядок у країні, миттю набирає тисячі переглядів в Інтернеті. Люди з жахом спостерігають за радикальністю методів «боротьби» «Правого сектору» Рівненщини. Страх наводить і те, що його представники відкрито розгулюють містом зі зброєю.

– «Правий сектор» носив зброю і носитиме доти, доки вважатиме за потрібне. Ми захищатимемо народ України. Якщо влада вестиме себе не так, як треба, ми поставимо її на місце, – заявив Олександр Музичко на Президії Рівненської обласної ради, тримаючи в руках автомат Калашникова. – Ніхто нам не вкаже не носити зброю! Не ви нам її давали, не вам її й забирати. Хочете забрати? Спробуйте!

Озброєний «до зубів» Музичко повторював, що загони «Правого сектору» та УНСО у західному регіоні не складуть зброї, аж поки не діятимуть правові закони. Пригрозив: якщо знадобиться, введе хунту на території всієї Західної України. Мовляв, Небесна сотня полягла за справедливість. Зазначив, «Правий сектор» має значно більше зброї, аніж носить із собою.

Білий хотів посадити прокурора на ланцюг

За кілька днів потому відео із Сашком Білим у головній ролі знову сколихнуло громадськість. Цього разу чоловік прийшов у прокуратуру Рівненського району «шукати справедливості». Підставою стало вбивство 58-річної мешканки села Ставки. Жінку знайшли задушеною у власному будинку. Вбивцю затримали, він зізнався у скоєному. Його причетність підтвердилася й під час проведення слідчих дій. Однак процесуальний прокурор Андрій Таргоній, який контролює цю справу, не погодив оголошення про підозру затриманому, пояснюючи своє рішення браком доказів!

Боротися з цим саботажем взявся Олександр Музичко. Разом із начальником Рівненського райвідділу міліції Білий прийшов до прокуратури. Зайшовши до кабінету, координатор західно-українського «Правого сектору» засипав прокурора матюками. Погрожуючи, схопив чоловіка за краватку. Після словесної атаки зі всієї сили відштовхнув Андрія Таргонія до стіни. Коли ж прокурор спробував хоч щось пояснити, Білий відповів йому ударом по потилиці. «Закрий рота, я не з тобою розмовляю», – кинув.

– Якщо зараз ти, суко, не виконаєш те, що маєш виконати по закону, будеш сидіти в мене на ланцюгу, як собака. Я на місяць закрию тебе у підвалі! Часи ваші «пшонківські» вже закінчилися! – кричав Олександр Музичко. – Де той, хто має виконувати тут якісь обов’язки? Даю три години, аби питання було вирішене та закрите. Ні – говоритимемо по-іншому! Коли я дізнаюся, що хтось зі співробітників прокуратури Рівненського району отримав зарплату за лютий – тому відрубаю руку! Вони цих грошей не заробили. Я слів на вітер не кидаю. Якщо ви думаєте, що я сьогодні добрий, бо прийшов без автомата, гірко помиляєтеся – я прийшов з пістолетом!

Переглянувши документи, Андрій Таргоній повідомив, що коли працівники міліції принесли йому матеріали справи, у них не було жодного доказу причетності затриманого до вчинення цього злочину. Тож він лише дав вказівки встановити обставини, які потребують доведення. Проте уже на ранок нібито зауваження прокурора були усунуті.

Остерігаючись виникнення структур, які діють за принципом сицилійської мафії, громадськість Рівненщини звернулася до «Правого сектору» з відкритим листом. У ньому просять припинити відкрите носіння зброї, а також не вдаватися до угод з криміналітетом. У разі відмови підписники обіцяли звернутися до Кола народної довіри у Києві (куди входить і «Правий сектор»). Вже наступного дня рівненський осередок «Правого сектору» зібрав круглий стіл, аби охочі могли особисто висловитися перед кураторами. Прийшли громадські діячі, журналісти, священик і мама побитого прокурора Ірина Таргоній.

– Ми сьогодні будуємо нову Україну, ми маємо працювати у правовому полі. Те, що вчора відбулося у рівненській прокуратурі, переходить усі межі, – сказала обурена пані Ірина. – Я була в прокуратурі і примусила порушити кримінальну справу проти тих міліціонерів, які ховались за спиною мого сина.

Жінка додала, що після «візиту» «Правого сектору» її син потрапив до лікарні.

Інцидент у прокуратурі не залишився без уваги й високопоставлених чиновників. Зокрема новопризначений міністр внутрішніх справ Арсен Аваков на своїй сторінці у соціальній мережі написав: «100% скотство і навіть більше. І це не гіпертрофований прояв пошуку справедливості. Це диверсія проти віри людей у можливий порядок. Це обурлива розкутість і хамська зневага до людини – велика зрада Майдану». Також посадовець написав, що прокуратура вже реагує на зухвалі дії Сашка Білого. Пообіцяв відреагувати особисто, якщо щось йтиме не так.

Натомість Олександр Музичко під час прес-конференції заявив, що не боїться арешту. Мовляв, справжні патріоти живими не здаються!

Марія МАРТИНЮК,

Рівненська область

 

Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>