Вони собою закрили Україну від зла, підлоти і біди

Репортаж з революційного майдану

Так склалося, що я потрапив на Майдан на дев’ятий день після масового розстрілу снайперами протестувальників 20 лютого. Ледве ступивши на цю святу землю, відчуваєш, як тіло і душу огортає невідомий трепет, відчуття чогось великого, неповторного і водночас болючого та страшного.

Тут кожен камінь вмитий кров’ю

Вічна пам’ять Небесній сотні

Вічна пам’ять Небесній сотні

Ми зайшли на Хрещатик від центрального універмагу. Відразу проходимо повз височеньку барикаду, поруч ще недавно такий страшний, а нині потрощений ущент, жалюгідний музейний експонат – водомет. На фоні його люди фотографуються, торкаються руками металобрухту. Кругом гори бруківки – зброї майданівців. Зі мною найстарший син Володимир, найменший, десятилітній Олег, та редакційний водій Олег Гаврилишин.

Підходимо до кожної палатки, роздаємо номер «Вісника+К», присвячений Небесній сотні. Вдивляюся в обличчя майданівців. Обвітрені, засмаглі, втомлені, але очі горять. Непокорою, силою, гордістю. Ніби говорять: ми це зробили. Було під обід. У польових кухнях роздавали їжу. Це зараз погода нормальна. А що тут було в морози, хурделицю?

По палатках можна вивчати географію України. Дніпропетровська, Запорізька, Львівська, Рівненська, Маріупольська… Представлені тут і невеличкі міста та містечка: Болехів, Коломия, Клевань, Збараж і багато інших. Біля міської ради з’являються перші гори квітів і портрети загиблих Героїв. І так через кожні 10-15 метрів.

Понівечений ворог Майдану

Понівечений ворог Майдану

То була п’ятниця, робочий день, проте людей на Майдані і навколо дуже багато. Йдуть поодинокі, із сім’ями, і майже усі з квітами, дехто зі свічками та лампадками. Ось і знаменита сцена, котра усі 90 днів була серцем Майдану. Знаменита барикада, яка вистояла у ніч з 18 на 19 лютого. Тут море квітів. Піднімаємося вгору по Інститутській. На кожному кроці лампадки, свічки. І квіти, квіти. Очі застилають сльози, нічого, нічого не бачу. Та я не один. Тут невинно убієнні душі піднялися у небо. Кривава рука супостата Януковича на цьому місці безжально нищила цвіт України, її найкращих синів. Зліва портрети наших волинських хлопців – Івана Тарасюка, Сергія Байдовського, Василя Мойсея і Едуарда Гриневича. Які у всіх них добрі очі! Які вони красиві, як усі полеглі побратими! Вище, справа – малюнки дітей про Майдан. Такі наївні і милі, а викрешують в серці біль і сльози.

Перехожі зупиняються біля товстого залізного стовпа, простреленого снайперськими кулями. Скрушно хитають головами. Коли й метал прошивала залізна цівка, то, звісно, у людей не було ніяких шансів вижити. На місцях їх розстрілу портрети Героїв. До них лягають і лягають квіти, люди запалюють лампадки.

Зліва, на повороті до Верховної Ради (вулиця Шовковична), стоїть шикарна іномарка, з привідкритих вікон голосно лунає весела ритмічна мелодія. Виглядає це блюзнірством. Здається, як же ж можна веселитися на царині такого горя і журби. Тут також кожен камінь скроплений кров’ю.

Проклятий зек не здається

Біля Верховної Ради спокійно, юрмляться люди, фотографуються, під’їжджають і від’їжджають якісь іноземні делегації. А ми йдемо понад Кабінетом Міністрів униз по Грушевського. Тут зовсім тихо, спокійно. А що робилося ще кілька тижнів тому! І от нарешті епіцентр найбільших протистоянь – початок вулиці Грушевського, перед стадіоном «Динамо» імені Лобановського. Ніякі слова не здатні описати у деталях жахливе видовище. Усе кругом закіптюжене, чорне. Таке відчуття, що опинився в іншому світі. Острівки з квітів. Тут поклав голову перший Герой Майдану Сергій Нігоян.

Дід Майдан – Іван МАНДРИК

Дід Майдан – Іван МАНДРИК

Біля однієї з барикад майданівці обідають. Даємо газети, запитую, чи є волиняни. Виявляється, є. Чоловік років 40-45. Олександр Мазурик з Ратного. Причому, читач нашої газети. Сам за фахом хірург. Останнім часом перекваліфікувався, їздив за кордон на заробітки. Усе може зробити своїми руками. На Майдані з грудня. Показує травматичну кулю.

– Вберіг бронежилет, – розповідає Мазурик. – Але знаєте, що мені найбільше болить, – волинян тут мало. Невже ми гірші і слабші за інших?

Прошу, благаю, поїдьте на Майдан!

А ще біля тернопільської палатки зустріли на Майдані «Діда Майдана». Серйозно. Такий собі веселий бойовий дідусь зі Збаразького району Тернопільської області.

– Я тут з перших днів, – розповідає Іван Мандрик. – Зразу був звичайним кашоваром, а дослужився он до якого почесного звання, – показує на свій бейджик «Дід Майдан». – Тут гинуть діти. Як я можу сидіти вдома?

Були ми на Майдані ще й у суботу. Саме оголосили генеральне прибирання. Вийшло на поміч близько десяти тисяч киян. У КМДА довелося бути свідком такого діалогу: дві дівчини, мабуть, студентки чи старшокласниці, просили у прибиральниць дати їм роботу.

У свого найменшого сина Олега запитав, які у нього враження, і він по-дитячому відповів:

– Тату, я все розумію, але не знаю, як висловити…

Олександр МАЗУРИК (справа) з сотником  з Кіровоградщини Олександром КУЙБІДОЮ

Олександр МАЗУРИК (справа) з сотником
з Кіровоградщини Олександром КУЙБІДОЮ

Мабуть, найголовніше, щоб він збагнув, як давалася справжня воля, справжня Незалежність його Батьківщини.

А ще я хотів би звернутися до всіх-всіх: знайдіть час, знайдіть копійку, поїдьте у Київ на Майдан, торкніться серцем того болю, тих мук, того жахіття, яке принесла нам колишня влада, чудовисько-президент. І найголовніше – того героїзму, який проявили прості хлопці. Мине час, відбіляться закіптюжені стіни і бруківка, причепуряться вулиці, залишаться меморіальні дошки. А нині ви ще зможете подихати тим повітрям, яким дихала Небесна сотня. Їй-богу, не пошкодуєте. Відчуєте, що побували у живому храмі, душа відчує величезне очищення. Колектив редакції газети «Вісник+К» завтра у повному складі виїжджає у Київ на Майдан поклонитися його Героям.

Євген ХОТИМЧУК,

Луцьк-Київ-Майдан-Луцьк

Фото Володимира ХОТИМЧУКА

 

P.S. Коли поверталися з Києва, почули, що Путін пригнав військо у Крим, почав окупацію. Виявилося, на прохання знову ж таки проклятого українським народом Януковича. Що ж це за напасть така на нас? Де він взявся на нашу бідну голову. Ми на порозі війни. Невже знову проллється невинна кров? Щодня молюся Богу, щоб цього не сталося. І ви всі моліться. Вірю, знаю, що ми таки заживемо нормально, щасливо, бо ми заслужили цього. Господь нам допоможе.

 

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>