Корецькі школярі зняли фільм про війну

Група школярів-старшокласників з містечка Корець Рівненської області неабияк здивувала вчителів, батьків та однолітків. На звичайнісінький фотоапарат хлопці зняли дві стрічки про пригоди радянських розвідників у роки Другої світової війни. Без сторонньої допомоги юнаки написали сценарій, підібрали костюми та знялися у головних ролях. Аби фільм вийшов реалістичним, наповнили його спецефектами. Перед початком зйомок юні кіношники навіть розбивали тарілку, адже саме так роблять на справжніх знімальних майданчиках.

 Автомати виточували з дерева

– Військовою тематикою ми з хлопцями цікавимося давно: збираємо одяг солдатів, нагороди, часто переглядаємо фільми… Знімати короткометражні ролики про війну на мобільний телефон почали років чотири тому, – вводить у курс справи режисер та оператор стрічки 16-річний Андрій Ільчук. – Сценарій майбутнього стрічки розробляємо заздалегідь, а от репліки героїв продумуємо на знімальному майданчику. Іноді доводиться імпровізувати. Фільм «Один з тих, хто вижив» знімали влітку, а готувалися до роботи ще із зими. Збирали одяг та нагороди, виготовляли зброю, продумували спецефекти… Автомати, наприклад, виточували з дерева, іграшкові гранати фарбували у чорний колір, покриваючи зверху срібним, аби виглядали справжніми. Поранення від куль малювали червоною помадою. Кров робили з фарб. Постріли імітували петардами.

Андрій зізнається, що ідею відзняти короткометражне аматорське кіно він виношував декілька років. Реалізувати ж мрію заважала відсутність необхідної техніки. Натомість батьки, дізнавшись про наміри дітей, подарували хлопцям фотоапарат з функцією відеозапису. Перед початком зйомок своєї картини юні кінематографісти навіть розбивали тарілку на удачу, адже так роблять професіонали цієї справи.

Розробляючи сценарій своєї стрічки, хлопці опиралися на фільм «Диверсант». Стрічку розділили на дві частини – по шість та вісім хвилин. Таке рішення, розповідають, прийняли при монтажі, адже картина вийшла занадто об’ємною, і не вдавалося завантажити її в Інтернет.

– У короткометражці «Один з тих, хто вижив» я зіграв головного героя Костянтина Астахова, – долучається до бесіди брат Андрія Роман Ільчук. – За сценарієм, ми з товаришем Смирновим є випускниками школи розвідки і перед нами стоїть завдання схопити німецького агента капітана Майєра. Його зіграв Тарас Гуменюк. У результаті всі солдати гинуть, а живим залишається лише мій герой.

Хлопці вже мають кінозамовлення

Іншу одинадцятихвилинну стрічку «Восени 44-го» корецькі кінематографісти відзняли усього за тиждень. «Мусили вкластися в осінні канікули», – зітхають. У картині йдеться про те, як група радянських солдатів відправилася на захоплення німецьких ДОТів. Актори були ті ж самі, що й першого разу, щоправда, додали жіночу роль снайперки Маші. Загалом над створенням обох фільмів працювали по дванадцять людей. Найменшому актору було лише тринадцять років. Робота кипіла із самого ранку і до п’ятої години вечора.

– Найважче було не сміятися під час зйомок, – пригадує юний актор Тарас Гуменюк. – Але ж як можна залишатися серйозним, коли за кадром на тебе дивиться десять людей? Іноді сцену з двох фраз доводилося знімати годину. Чимало труднощів виникало з німецькомовними репліками та акцентом. Один з товаришів сидів за камерою з телефоном та через Інтернет перекладав нам потрібні слова. З дівчатами працювати також важко, бо вони мало розуміються на військовій тематиці.

Створюючи власний кінопродукт, школярі не уникнули й «ляпів». Якщо в одній зі сцен автомобіль, який проїжджає вдалині, майже не видно, то тінь оператора в іншій не помітити важко. Цей недолік хлопці побачили уже при монтажі. Засмутилися не на жарт, проте перезнімати не стали.

Свою аматорську кіностудію юнаки назвали «ФрендФільмЕнтертейменд». Пишаються, навіть власний офіс у повітці мають. Там зберігають усі необхідні для зйомок реквізити. Зізнаються, влітку планують розпочати роботу над повноцінним фільмом про Українську повстанську армію.

– Готового сценарію ще немає, лише ідеї, – відкриває завісу таємничості Андрій. – Поки що є купа інших зйомок. Директорка нашої школи попросила зняти ролик на всеукраїнський конкурс про шкільне життя. Футболісти місцевої команди також замовили невеличку стрічку. Що стосується фільмів про війну, то голова райдержадміністрації Михайло Волинець пообіцяв показати їх ветеранам на День Перемоги.

Марія МАРТИНЮК,

Рівненська область

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>