Ведіть здоровий спосіб життя – і тиск буде у нормі

Серцево-судинні захворювання найбільш поширені і є причиною смертності у 60% усіх померлих. Найчастіше ці хвороби починаються з підвищення у молоді артеріального тиску крові. Піднімаючись вище 140/90 мм рт. ст., він змушує серце і судини працювати з перевантаженням, змінюватися, а далі проявлятися болем у серці, задишкою, набряками, аритмією, тобто скорочувати тривалість життя.

Артеріальний тиск – це сила, з якою потік крові тисне на стінки судин. Якщо він залишається високим тривалий час, то є небезпека виникнення мозкового інсульту, стенокардії та інфаркту міокарда, зниження гостроти зору, появи ниркової недостатності. Причин виникнення гіпертонічної хвороби є безліч, і у більшості випадків виявити справжню причину неможливо. Це і спадковість, і конфлікти на роботі та в сім’ї, зловживання сіллю та спиртними напоями, надлишкова вага тіла і куріння.

Тобто, якщо рівень тиску вищий за норму, його треба нормалізувати. Треба переходити до здорового способу життя. Корисним є вживання риби, морської капусти та інших продуктів моря. Сирих та перероблених овочів – не менше 400 г на добу (буряк, гарбуз, капуста, морква), печеної картоплі, салату, зелені та фруктів – до 300 г. Не забувати про курагу, родзинки, чорнослив. Використовувати для приготування олію (соняшникову, кукурудзяну, оливкову) – 30-40 г на добу. Перші страви (борщі, супи) готувати переважно вегетаріанські або на малонаварних м’ясних та рибних бульйонах. Цукру дозволяється вживати не більше 60 г на добу або меду – до трьох чайних ложок. Рідини, враховуючи перші страви, має бути не більше 5-6 склянок. Приймати їжу чотири рази на день.

При неефективності вище перерахованого необхідно починати приймати антигіпертензивні препарати. Ліки і їх дозу призначають залежно від величини тиску, ускладнень гіпертензії, супутніх захворювань. Завжди консультуйтеся з лікарем перед початком прийому препаратів.

Іван БУСКО,

лікар-кардіолог

Луцької міської поліклініки №1,

кандидат медичних наук

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>