Треба більше працювати на замовлення роботодавців

Кременецький район Тернопільської області – сільськогосподарський. І в минулому багато людей працювало саме в аграрному секторі. Яка ж сьогодні ситуація на ринку праці, яких спеціалістів край потребує, яких є надлишок – про це у розмові з Олегом Ілиничем, директором Кременецького районного центру зайнятості.

 

Директор Кременецького районного центру зайнятості Олег Ілинич

Директор Кременецького районного центру зайнятості Олег Ілинич

– Ситуація на ринку праці у нашому районі залишається напруженою, – зазначив Олег Петрович. – Чому? Бо в Кременецькому районі колись був досить потужний сільськогосподарський ринок. Сьогодні, хоч земля й обробляється, зайнятість населення низька. Бо агропромислові холдинги, великі корпорації через використання нових технологій усе менше використовують трудовий ресурс. Промисловість у районі також втрачена, бо за часів Союзу вона була побудована на зв’язках з іншими союзними республіками. Наприклад, на фабрику ватину постачали бавовну із Середньої Азії, нині цей ринок Україні закритий. Тож ватна фабрика зараз не працює, мають якесь дрібне виробництво із пошиття одягу, білизни. За останні вісім років зупинився через брак сировини й потужний цукровий завод. Район втратив комбінат хлібопродуктів. Правда, підприємство дещо відновило свою роботу і займається сушінням кукурудзи, зернових, в перспективі – відкриття млина, тож, думаю, будемо з ними співпрацювати щодо підбору кадрів. Ще працює молокозавод. Що стосується кількості безробітних, то, на жаль, Кременеччина серед тих, де їх найбільше. Є велике навантаження на одне робоче місце. У рік шукають роботу і мають статус безробітного близько чотирьох тисяч осіб.

– А скількох працевлаштовуєте?

– На рік – у середньому 2000 осіб. Проходять навчання – 500-600 осіб. Майже 90 відсотків із них згодом знаходять роботу. Якщо раніше ми навчали на перспективу, то тепер тільки під замовлення роботодавців. Також діють такі програми, як організація громадських робіт (благоустрій, ремонти). Тимчасові роботи організовували за кошти фонду соціального страхування на випадок безробіття. Минулими роками мала попит програма, яка передбачала дотацію на створення додаткових робочих місць. Коли роботодавець приймав на роботу людину (випускника навчального закладу, особу, яка має дитину до шести років, чоловіка чи жінку передпенсійного віку), то він мав можливість отримати певну компенсацію на оплату праці, оподаткування. У 2012 році таких робочих місць було створено 90, а з 2013-го ця програма не діє, бо закон цього не передбачає. Натомість є компенсація єдиного соціального внеску на новостворені робочі місця. Нова програма набирає популярності.

– Яких професій у районі надлишок?

– Навчальні заклади не завжди зважають на потреби ринку праці. Наприклад, ми не завжди маємо можливість працевлаштувати випускників педагогічного вузу. Надлишок є кухарів, продавців. Хоча і попит на останніх є. Не затребувані спеціалісти сільськогосподарської галузі. Потрібні спеціалісти для будівництва. Зокрема, зварювальники. Однак роботодавці пропонують їм низький заробіток. Зарплата у Тернопільській області – одна з найнижчих в Україні.

– Що пропонуватимуть безробітним цього року?

– Працюватимемо більше на замовлення роботодавців. Будемо пропонувати безробітним перенавчання.

Марія ДУБУК,

Тернопільська область

Фото Миколи КОМАРОВСЬКОГО

 

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>