Поліських співаків полюбили моряки Севастополя

Аматорський ансамбль народної пісні «Родовід» створено при Камінь-Каширському районному будинку культури ще за часів СРСР, тож за кілька років колектив відзначатиме тридцятиліття. За такий тривалий час в історії ансамблю було чимало цікавих і пам’ятних подій, зокрема присвоєння йому почесного звання «Народний аматорський», а також здобуття дипломів на міжнародному та обласних мистецьких фестивалях і конкурсах.

«Родовід» виступає у Севастополі

«Родовід» виступає у Севастополі

Увагу мою до «Родоводу» привернула постійна його участь у святкових заходах Севастополя, присвячених Дню флоту Україну, зокрема у всеукраїнському фестивалі «Дзвени піснями, моя земле!» Участь в усіх поїздках до міста морської слави брала солістка гурту Олена Козік.

– Як севастопольці дізналися, що на Поліссі є такий своєрідний ансамбль?

Солістка «Родоводу» Олена КОЗІК– Ініціатором нашої першої поїздки до Севастополя став 1999 року тодішній голова районної ради Ростислав Кухтей. «Родовід» сподобався тамтешній публіці, і нас запросили на наступний рік. Так триває й досі. За цей час ми відвідали з виступами та екскурсіями чимало військових кораблів, зокрема флагман флоту фрегат «Гетьман Сагайдачний» і корвет «Луцьк». На флагмані 2007 року ми зустрічали Віктора Ющенка, який приїжджав також на святкування, тоді ж випала честь і поспівати для президента. А на корветі одного разу під час параду ми ходили в море. Це ще за Кучми було, він тоді перебував на флагмані та приймав парад.

– Що за корабель такий – корвет «Луцьк»?

– Це невелике протичовнове судно, що є «підшефним» Волинської області. У середині дев’яностих років саме «Луцьк» вперше в Україні здійснив ракетну стрільбу, а 2007 року взяв участь в антитерористичній операції НАТО «Активні зусилля» в Середземному морі. Екіпажу наш торішній концерт дуже сподобався. «На цьому причалі давно не було таких виступів, – поділився враженнями командир корабля капітан третього рангу Сергій Крилов газеті «Кримська світлиця». – Більшість військовослужбовців корвета на службі за контрактом, культурні потреби кожного з них є суто індивідуальною справою. Але свято пісні, яке дарують митці, залишиться в душах моряків надовго, і їм морально легше буде виконувати службові завдання, адже про них не забувають земляки». А голова «Волинського братства» Криму Іван Фролов назвав наші виступи «перлиною до свята».

– Ще з Волині у Севастополь до моряків їздять якісь виконавці?

– На фестиваль приїжджає багато колективів з усієї України та з близького зарубіжжя. Бувають серед них і наші земляки, але приїзд «Родоводу» – це вже традиція. Нас там люблять, очікують нашого приїзду, маю на увазі севастопольців, шанувальників народного співу. А коли співаємо пісню «Єднаймося, люба родино», то завше отримуємо шквал оплесків та овацій, що додає нам віри в добру справу, яку робимо своїми концертами.

– Хто фінансує ваші поїздки?

– Торік їздили завдяки підтримці облдержадміністрації, інші рази – дякуючи районній владі, часом й інші спонсори знаходяться. Без фінансової підтримки колектив, звичайно, не зміг би здійснювати такі поїздки, бо це не малі кошти. Проте в районі нас люблять, цінують, а отже, допомагають. Але говорячи про «Родовід» і його визнання, не можна обійти увагою його художнього керівника Людмилу Довгун. Саме з приходом її до керма у 1997 році почався творчий злет колективу.

Микола ШМИГІН,

Волинська область

 

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>