Чи враховуються у стаж підготовчі курси?

«У моїй трудовій книжці перший запис – це час, коли я була слухачем підготовчого відділення вищого навчального закладу. Чи зараховуватиметься до мого трудового (страхового) стажу цей період?»

Марина Іванівна, Волинська область

Згідно зі статтею 56 Закону України «Про пенсійне забезпечення» до стажу роботи зараховується час навчання у вищих і середніх спеціальних навчальних закладах, в училищах і на курсах з підготовки кадрів, підвищенню кваліфікації та перекваліфікації, в аспірантурі, докторантурі і клінічній ординатурі.

Водночас, статтею 53 Закону України «Про вищу освіту» передбачено, що студент (слухач) – це особа, яка в установленому порядку зарахована до вищого навчального закладу і навчається за денною (очною), вечірньою або заочною, дистанційною формами навчання з метою здобуття певних освітнього та освітньо-кваліфікаційного рівнів.

Вищий навчальний заклад може мати у своєму складі підготовчі відділення (підрозділи), лабораторії, навчально-виробничі та творчі майстерні, виробничі структури та інші підрозділи, діяльність яких не заборонена законодавством. При цьому, відділення – це структурний підрозділ, що об’єднує навчальні групи з однієї або кількох спеціальностей, методичні, навчально-виробничі та інші підрозділи (стаття 30 Закону України «Про вищу освіту»). Оскільки особа, яка є слухачем підготовчого відділення вищого навчального закладу, не здобуває певних освітнього та освітньо-кваліфікаційного рівнів, то підстав для обчислення страхового стажу з урахуванням періоду навчання на підготовчому відділенні вищого навчального закладу немає.

 

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>