Пенсія вільнонайманим в Афганістані

«Я працював за вільним наймом у військовій частині на території Афганістану з 1983 по 31 грудня 1985 року. Є посвідчення учасника бойових дій. Чи маю я право на призначення дострокової пенсії за віком?»

Микола, Волинська область

Відповідно до пункту 3 розділу XV Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» військовослужбовці, особи начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ, які брали участь у бойових діях, а також ті, хто став інвалідом внаслідок поранення, контузії, каліцтва, отриманих під час захисту Батьківщини або під час виконання інших обов’язків військової служби (службових обов’язків), або внаслідок захворювання, пов’язаного з перебуванням на фронті чи виконанням інтернаціонального обов’язку, мають право на призначення дострокової пенсії за віком після досягнення чоловіками 55 років, жінками – 50, і за наявності страхового стажу не менше 25 років для чоловіків і не менше 20 – для жінок.

Статтею 9 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» передбачено, що військовослужбовці – це особи, які відбувають військову службу.

Таким чином, особи, що працювали за вільним наймом на штатній посаді у військовій частині, права на призначення дострокової пенсії не мають.

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>