У «Раті» – вже Європа

Тут отримують по 75 центнерів зернових з гектара та більше восьми тисяч літрів молока від корови

У сільськогосподарському підприємстві «Рать» Луцького району вже стало доброю традицією наприкінці року, що минає, підсумовувати здобутки, аналізувати досягнення, а головне – вшановувати тих, хто працював на кінцевий результат – доярок, трактористів, водіїв, обліковців, агрономів – усіх, хто цілісінький рік невтомно трудився.

Директор сільгосппідприємства «Рать» Віктор Шумський під час вітального слова говорив без патетики, чітко і коротко, бо переконаний, що оперувати потрібно тільки цифрами:

Шестеро щасливчиків, які отримали автомобілі

Шестеро щасливчиків, які отримали автомобілі

– Як у рослинництві, так і в тваринництві наш колектив досягає високих показників. У вирощуванні цукрового буряка ми вийшли на європейський рівень – маємо по 773 центнери з гектара. Виробництво коренеплодів збільшили, при цьому зменшивши затрати на виробництво, – наголосив Віктор Анатолійович. –  «Рать» має плюси по молоку: надоюємо від однієї фуражної корови більше восьми тисяч літрів. Результату досягли за рахунок селекційно-племінної роботи, кормовиробництва. Врожайність зернових у 2013 році склала 75 центнерів з гектара. Все це – за рахунок нових технологій, що галузь очолює відповідальна людина, так би мовити, професор у рослинництві. Отримали гарні врожаї за рахунок найновіших сортів, співпрацюючи з інститутом фізіології рослин та генетики НАН України, де беремо насіння пшениці з розсадників розмноження першого поля. Порадувала нас і кукурудза на зерно та силос. Але не було б цих показників, якби на всіх ділянках роботи не працювали б відповідальні люди. У «Раті» гарний результат не тому, що такий хороший Шумський, не тому, що землі середнього бала, а тому через те, що основа із основ – це людина. У нашому колективі дійсно працюють відповідальні, самовіддані фахівці. Нам сьогодні заздрять: хтось по-білому, хтось по-чорному. Але кажуть, що співчуття приходить задарма, а заздрість треба заслужити. Тож за роки багаторічної праці наш славний колектив і досяг такого високого рівня, що нам хтось може позаздрити. Ми не ховаємо свої технології, хто цікавиться – ділимося досвідом. І при цьому йдемо вперед, щоб покращити насамперед життєвий рівень кожного працівника, кожного пайовика, який здав в оренду свою землю.

Привітавши колектив сільгосппідприємства зі всіма Новорічно-Різдвяними святами, Віктор Андрійович побажав і надалі працювати над великим спільним короваєм – короваєм життя і достатку. До теплих слів приєдналися голова Луцької райдержадміністрації Володимир Демчук, місцевий священик отець Онуфрій, Ратнівський сільський голова Галина Яковець. Галина Станіславівна побажала, щоб усі ще так працювали, як підприємство «Рать», адже лише одних податків воно відраховує до різних бюджетів аж вісім мільйонів гривень у рік. А що таке податки для ради? Це підтримка соціальної сфери села, ремонт доріг.

Але найцікавіше було згодом, адже після урочистого підбиття підсумків роботи розпочалося нагородження передовиків виробництва. Сільські трудяги отримували у подарунок за працю сучасні телевізори, холодильники, іншу побутову техніку, путівки на оздоровлення у різних санаторіях України, жінкам вручали золоті прикраси. А головне, що шестеро найкращих трударів поїхали додому на новеньких… авто. Машини отримали доярки Галина Савчук обліковець Лариса Палашевська, водії Юрій Сюйва та Олександр Старчевський, ветеран праці, заслужений агроном України Петро Будько та обліковець Лариса Шевчук – коли їй директор підприємства поклад на долоню ключі від авто, жінка навіть не усвідомила, що це. Лише дійшовши в залі до свого місця, де сиділа, вигукнула: «Не зрозуміла…», чим розсмішила публіку. Загалом за кілька останніх років керівництво «Раті» подарувало своїм працівникам до вісімдесяти автомобілів. За 2013 рік середня зарплата на підприємстві виросла на 300 гривень.

– Чи плануєте брати в оренду ще більше земель? – запитала у Віктора Анатолійовича уже після торжества.

– До нас просяться в оренду з інших сільських рад. «Рать» обробляє до чотирьох тисяч гектарів землі, і нам цього достатньо, – заявив керівник господарства. – Якщо зупинимося у розвитку на років три, то нічого не втратимо. Якщо ж набратися землі, то за цифрами і гектарами не будемо бачити людей.

Марія ДУБУК,

Волинська область

Фото Миколи КОМАРОВСЬКОГО

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>