Не пийте, хлопці, ікона просить

У селищі Млинові було освячено ікону «Невипивана чаша», яка намальована намальовану іконописцем Ніною Августін за зразком знаногої у православному світі з ХІХ століття образа «Невипивана чаша» стала надбанням тутешнього Свято-Михайлівського храму.

Священики о. Василь (Гринів), о. Тарас (Варварук), іконописець Ніна Августін із Млинівською «Невипиваною чашею»

Священики о. Василь (Гринів), о. Тарас (Варварук), іконописець Ніна Августін із Млинівською «Невипиваною чашею»

За словами настоятеля Млинівського Свято-Михайлівського храму, кандидата богословських наук отця Тараса (Варварука), алкоголізм – це водночас і гріх, і хвороба, яка, на жаль, побутує у суспільстві. Покинути напризволяще таких хворих людей – не вихід. Їх треба лікувати, і найперші ліки від цієї підсвідомої недуги – свідома молитва.

Зрештою, так історично склалося, що церква завжди боролася проти пияцтва. Коли до отця Тараса звернулася прихожанка храму Ніна Августін з пропозицією провести одухотворену акцію, пов’язану з іконою «Невипивана чаша», ініціатива одразу знайшла підтримку.

– Над написанням копії відомої ікони я працювала декілька місяців, – наголошує Ніна Августін, – а мій вибір на «Невипиваній чаші зупинився невипадково. По-перше, такого образа ще немає не тільки в нашій парафії, але й у Млинівському благочинні. По-друге, ця намолена часом чудотворна ікона визнається як одна з головних поборників пияцької гріховності. По-третє, мене вразила її історія. За легендою, колишньому військовому, який пропив усе – і гроші, і сім’ю, і здоров’я, уже, здавалося, ніщо не допоможе. І тоді йому, який стояв на межі життя і смерті, став уві сні являтися старець і закликати йти у Серпуховський монастир та молитися перед іконою «Невипивана чаша». Пияк, зібравши усі свої сили, так і вчинив. Утім, у святій обителі такої ікони не знали. Але почали настирливо шукати, і з часом дійсно знайшли – за написом на титульному боці. Хто її залишив у церкві, було невідомо. Але коли відслужили перед іконою молебень і чоловік у каятті приклонився до святого образа, то буквально на очах почав оживати і зцілюватися. З того часу до «Невипиваної чаші», на якій зображена Богородиця-Оранта з розпростертими до неба руками, і молитвою на вустах та Ісус Христос в образі Немовляти, що стоїть у чаші і благословляє людей, йдуть на поклін люди, які самі (або члени їхньої родини) мають проблеми з алкоголем.
Відтепер приклонитися до неї може кожен – з вірою, сподіванням та силою духу. І, як сказав один з прихожан церкви, зрозуміти, що «не пиячити – у стократ прекрасніше у житті, ніж пиячити».

Сергій Новак,

Рівненська область

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>