На Прикарпатті росте український біблійний сад

Населений пункт Маріямпіль Галицького району Івано-Франківської області давно відомий на всю Україну. Адже з ним пов’язана історія чудотворної ікони Маріямпільської. А ще тут посадили Біблійний сад. Жителі села стверджують, що він перший в Україні, а у світі таких лише вісім.

Село Маріямпіль давнє, гарне, бо розкинулося у чудовому місці – на березі Дністра. Якщо подивитися на річку із Замкової гори, краєвид відкривається неповторний. Секретар сільської ради Олександра Шевчук каже, що перша писемна згадка про село датується ще 1300 роками.

 Галина Кульчицька біля тису

Галина Кульчицька біля тису

– А назва пов’язана з іменем Яна Станіслава Яблоновського, коли він, втікаючи від ворогів, дав обітницю Богові: якщо врятується, на цих землях виросте містечко, – розповідає Олександра Степанівна. – Так і сталося. В минулому наше село було містом і мало Магдебурзьке право. Нині ми маємо свій герб, на якому зображена Божа Матір і лілії як символ чистоти, є гімн села, який написала Марія Пікуляк. А 4 квітня 2011 року заклали ще й Біблійний сад. 2007 року з ініціативи професора Івано-Франківського медичного університету Володимира Боцюрка, який є вихідцем з нашого села, створили громадську організацію «Комітет відродження Маріямпіля». Вона бере участь у різних проектах. Саме Володимир Іванович і подав ідею, перед цим побувавши у Гефсиманському саду в Єрусалимі, посадити в селі дерева, які згадуються в Біблії. Водночас закласти на Замковій горі ротонду заввишки 30 метрів. Громада його підтримала.

У райські ворота зробили вклад ковалі зі всієї Європи

У райські ворота зробили вклад ковалі зі всієї Європи

Саджанці для доброї справи закупляла і сільська рада, і спонсори, дарували навіть представники влади, журналісти. Привозили їх не тільки з України, але і з-за кордону. Багато дерев доставили на свою малу батьківщину поляки, адже колись на цих землях їх жило багато. І дехто з них, переселившись у Польщу, не забуває відвідувати Маріямпіль.

Чимало рослин у саду потребують укутування, адже вони не пристосовані до наших погодних умов. Тож, наприклад, невеличку пальму працівники сільської ради зберігають у своєму приміщенні.

Галина Кульчицька, директор будинку культури, проводячи екскурсію в саду, розповіла, що тут є понад 25 видів дерев, які згадуються в Біблії. – Перші кедри висаджені на площі Святої Марії у вигляді хреста, адже саме з цього дерева зробили хреста, на якому розіп’яли Спасителя, – розповідає Галина Миколаївна. – Сакура, смоківниця, горіх, їстівний каштан, ягідний тис, мигдаль, фігове дерево, клен, бук, ялівець, гінкго білоба, виноград… Є жива огорожа з понад двохсот туй, радує зір трояндова алея. Біля кожного виду дерева є табличка і напис, де про нього згадується в Біблії. Наприклад, біля тиса ягідного написано, що він росте до 1500 років, згадується в Біблії з часів Соломона. Біля клена такий напис: «Серед дерев, які посадить Господь у степу, щоб засвідчити свою всемогутність, пророк Ісайя називає клена (явір). Для біблійних людей він був шанованим і бажаним» деревом. Далі – мигдаль: «На сторінках Біблії  виступає лише як позитивний символ. Коли був піднятий бунт проти Мойсея, Господь продемонстрував бунтівникам мигдалеву палицю, яка змусила ізраїльтян відкинути всі нарікання».

Загальна площа саду – близько гектара. Вхід до нього здійснюється через так звані райські ворота, які виконали найкращі ковалі Європи.

– Вони ще не завершені, – каже Галина Миколаївна. – Володимир Іванович дав оголошення в Інтернеті, щоб кожен майстер зробив свій вклад у ці ворота. Зголосилося багато ковалів – з Німеччини, Австрії, Польщі, інших країн. Тож незабаром ворота постануть в усій красі. Будуть в саду і скульптури 12 апостолів, неподалік – Страждальна гора. Як бачите, на центральній алеї саду встановлена фігура Матері Божої з Ісусиком на руках. Вона відтворена з чудотворної ікони Божої Матері Маріямпільської. Ікону, як переповідають, нібито написав учень славетного Леонардо да Вінчі.  Вона відіграла велику роль у переможній Віденській битві 1683 року, чим врятувала європейську цивілізацію. Нині ікона зберігається у Вроцлаві, а її копія – у місцевому маріямпільському храмі.

Олександра Шевчук сказала, що професор Володимир Боцюрко мріє, щоб багатий на історію Маріямпіль включили у Золоте кільце України.

– Ми над цим працюємо, – запевнили у сільській раді.

Марія ДУБУК,

Івано-Франківська область

Фото автора

 

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>