Ольга Богомолець рекомендує тим, хто на Майдані

Відома в Україні лікар Ольга Богомолець (іменем її прадіда названо Київський медичний університет) закликала усіх відстоювати свою свободу, наголошуючи, що ми маємо «зробити все, аби наша країна звільнилася від менталітету рабства, покори та мовчазної згоди на будь-який злочин». Водночас дала корисні поради тим, хто збирається на Майдан.
1. Один сухий гірчичник в кожній шкарпетці дозволить помаленьку зігрівати ноги протягом приблизно 12 годин стояння на холоді.
2. Одягайте під верхній одяг щось бавовняне або шерстяне – ризик отримати запалення легенів або бронхіт зменшиться.
3. Хто не вживає алкоголь, зберігає тепло тіла значно довше.
4. Середньої сили постукування спини вашого сусіда в ділянці між лопатками протягом 1-2 хвилин боковою поверхнею вашого кулака стимулює формування активного відчуття тепла у цій ділянці і його розходження по всьому тілу. Після процедури бажано обняти товариша за спину, щоб тепло довше зберігалося.
5. Тих, хто носить окуляри або лінзи, бажано не ставити в першу лінію при очікуванні силового протистояння – розбиті скельця окулярів або лінзи при ударі в око можуть сильно травмувати рогівку і порушити зір.
6. Якщо хтось у натовпі втратив свідомість, його потрібно підняти на руки і по руках, над головами, поверх натовпу передавати до краю юрби – там йому зможуть надати допомогу або передати до швидкої допомоги.
7. Якщо ви відчуваєте, що падаєте від натиску або ударів, згрупуйтеся на підлозі в ембріональній позі: голову закрийте руками і максимально зведіть разом зігнуті коліна і лікті. Це дозволить захистити деякі життєво важливі органи (печінку, підшлункову залозу, серце) від ударів чи травм.
8. Якщо у вас є шарф, одразу затуліть ним обличчя, коли починають застосовувати отруйні або сльозогінні балончики. Краще виконують фільтрацію не крупного плетення, а зі щільної вовняної тканини. Не забувайте шарфи вдома, коли ідете на майдан!
9. Дитяча «літаюча тарілка», яку ви можете розташувати під верхнім одягом зліва, стане вам у пригоді при нанесенні прямого удару гумовою палицею в ділянку серця. Пластикова тарілка частково амортизує силу удару і розподілить по всій її поверхні. Таким чином буде значно зменшено ризик зупинки серця, утворення гематоми або порушення ритму серця при травмі.
10. Круглі дитячі пластикові санчата чудово виконують функцію щита і зменшать ризик від отримання удару гумовою палицею по голові.
11. Холодне каміння забирає тепло від важливих для вашого здоров’я органів і значно збільшує ризик розвитку або загострення аднекситу, циститу, простатиту, пієлонефриту. Найкраще сидіти на дереві чи дровах, застеливши їх чимось теплим.
  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>