Що робити з обручками, коли люди розлучилися чи овдовіли?

«Я з чоловіком розійшлася кілька місяців тому. Прожили ми недовго – лише два роки. Тепер мені не дає спокою думка, що робити з обручкою, якою я вінчалася? І ще цікавить: якщо хтось із подружжя помер, як бути з перснем?»

Галина,

Ковельський район,

Волинська область

На інтернет-форумах люди дають різні поради, що робити з перснем після розлучення. Одні стверджують, що обручка зберігає інформацію, зібрану за роки спільного життя, тож коли носите її після розлучення, піддаєтеся впливу цієї енергії, що може завадити повторному шлюбу. Якщо вірите в це, то в ломбард не здавайте, аби не пускати по світу. Краще переплавити обручку в іншу прикрасу, бо при високих температурах інформація нібито стирається. Інші кажуть, що після розлучення перстень не можна зберігати вдома.

А що з цього приводу радить церква? На запитання відповідає протоієрей Василь Клочак, магістр богослів’я, викладач Волинської православної богословської академії УПЦ КП:

– Окремих виписаних канонів, що робити з обручками, коли люди розлучилися чи овдовіли, немає. Це вказує на те, що можна чинити по-різному, виходячи з намірів. Те, що хтось ними раніше користувався, значення не має. Якщо не одержали церковного розлучення, то фактично шлюб триває, тому можна носити обручку, навіть якщо люди живуть окремо. Обручки і переплавляють, і віддають на храм у пожертву, і дарують дітям як нагадування про батьків, про шлюб. Коли діти будуть вінчатися цими перснями, то над ними читатиметься молитва для молодої пари. Якщо хтось з подружжя помер, можна носити обручку – в пам’ять про дружину чи чоловіка.

 

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>