Перші гості на весіллі – 50-річний бубон та 30-річна гармонь

Нині важко уявити весілля без музики, тим паче, естрадної. Звучить вона і в селі Тараканів Дубенського району. Але там побутує давня традиція: на весіллі неодмінно мають грати народні музики. Тим паче, що далеко шукати таких не треба. Мова йде про унікальний дует у складі Володимира Цюрукова та Сергія Михальчука, бубняра та гармоніста.

Володимир Цюруков та Сергій Михальчук дарують землякам давні народні мотиви

Володимир Цюруков та Сергій Михальчук дарують землякам давні народні мотиви

– За своє життя я відіграв щонайменше двісті весіль та не менше днів народжень, хрестин, інших свят, – каже 56-річний Сергій Михальчук. – А все почалося з того, що тридцять років тому односелець позичив мені гармонь. Мовляв, припадає пилом, то нехай у вправних руках послужить людям. Пограв я на ній рік-другий – пора віддавати. А земляк каже: «Якщо заберу, село мені не простить. Грай і далі!» Отак на одній гармоніці уже граю тридцять років.

– А я почав бубнити з п’яти років, і бубон у мене ще той, зі школи, – зауважує 63-річний Володимир Цюруков. – На ньому грав і в шкільному оркестрі, і в сільському. Тепер – в дуеті із Сергієм Михальчуком. Граємо та співаємо тільки українське.

Власне, за це «українське» тараканівським музикантам довелося добряче натерпітися. Якось, ще при радянській владі, вони заспівали «Повіяв вітер степовий». Про це якимось чином дізналися у райкомі партії. Звідтіля надійшов наказ – «заткнути горло музикантам»! Але попри погрози та неприємності, хлопці не зреклися «Вітру степового», не припиняли його співати і дарувати людям радість. Музиканти нікому не відмовляють.

Сергій НОВАК,

Рівненська область

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>