Героєм-рятувальником стала багатодітна мати

Вже протягом десяти років в Україні проходить акція «Герой-рятувальник року». В її основі лежать розповіді про людей, які проявили мужність і здійснили героїчні вчинки. Простіше кажучи, ціною власного життя вони врятували чуже. У 2013 році номінантами акції стали понад 40 осіб. Серед них було відібрано лише десять людей, яких визнано героями-рятувальниками. До цього списку потрапила і жителька Нововолинська, багатодітна мати Орися Сай. Вона врятувала підлітка, що тонув у місцевому озері.

Орися САЙ

Орися САЙ

Хтось з класиків сказав: «У житті кожної людини завжди є місце для подвигу». Хоча не кожен може його здійснити, можливо, через малодушність, а можливо, звичайний страх. 35-річна Орися Сай не вважає свій вчинок героїчним. Так, врятувала життя хлопчику, який тонув, але це швидше був материнський інстинкт, адже вона виховує трьох своїх діток.

– Того дня разом з малечею відпочивали на місцевому озері. Раптом почула крики про допомогу, – пригадує червневий день жінка. – Побачила вдалині над водою хлопчачі руки. А там же глибина близько п’яти метрів! До речі, наше озеро має недобру славу, у ньому часто хтось тоне. Тож схопила надувну подушку і кинулася на допомогу. Добре, що підлітка деякий час підтримували його товариші, з якими він плавав на швидкість. Але і вони уже знесилювалися. Тож я нагодилася вчасно. Поклала школяра на подушку і потягнула до берега.

Орися – працівник міського управління ветеринарної медицини, але нині перебуває у декретній відпустці. Доглядає молодшу донечку Настуню, двоє старших хлопців – школярі. Вони гордяться, що їхня мама така смілива. За проявлений героїзм жінку одразу відзначили місцеві рятувальники. А у вересні її запросили до Києва на урочисте нагородження. Поїхала до столиці разом з чоловіком та синами. Вітав мешканців різних регіонів України Прем’єр-міністр Микола Азаров та голова Державної служби України з надзвичайних ситуацій Михайло Болотських. Все відбувалося у святковій атмосфері.

– Ми отримали багато позитивних вражень. Мені вручили символічну статуетку «Герой-рятувальник року». А також подарунок – електронну книгу, – розповідає Орися.

– А чи спілкуєтеся з врятованим Вами хлопчаком?

– Іноді бачимося на вулицях міста, то вітаємося, але не більше. Наскільки мені відомо, школяр і досі не розповів батькам, що з ним трапилося на озері.

Руслана ТАТАРИН,

Волинська область

Фото автора

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>