Як у Мульчицях весілля святкували

14 жовтня у Мульчицях Володимирецького району було гамірно і велелюдно. Від малого до великого зійшлися люди до клубу – святкувати день села. А виявилося, всі потрапили у запорожці, бо Мульчицьке весілля тут гуляли…

Під час мульчицького весілля: «У вас є товар, у нас покупець»

Під час мульчицького весілля: «У вас є товар, у нас покупець»

У кожного села своя біографія. Про Мульчиці відомо з 1552 року – за переказами, першими її поселенцями були… рибаки, які селилися на березі річки Мольки. От звідси й успадкувало село свою назву. Спочатку в церковних документах воно називалося Мольчиці, а вже з 1903 року і аж дотепер позначається Мульчицями.

Як і годиться в день народження села, зранку відбувся святковий молебень у місцевому Свято-Покровському храмі, згодом – Божественна літургія на честь престольного свята Покрови Пресвятої Богородиці. А далі громада помаленьку стягнулася на площу нещодавно реконструйованого культурно-дозвільного комплексу. До речі, гості з району та області, які приїхали на свято, принесли гарну новину: мульчицький комплекс, змагаючись між 360 подібними центрами-претендентами, увійшов у шістку найкращих в Рівненській області!

Гвіздком свята стало мульчицьке весілля. Звісно ж, імпровізоване та ще й старовинне: як колись гуляли та обряди давні шанували. Виставу організовували спільними зусиллями одразу три народні аматорські фольклорні колективи: «Берегиня» (с. Городець), «Любисток» (с. Мульчиці) та «Родинонька» (с. Лозки). Чи треба казати, що глядачі це дійство сприймали на ура, особливо коли весільний коровай стали ділити та всім навкруги роздавати. Розіграли конкурс, адже була представлена випічка відразу кількох колективів: вчительського, техпрацівників школи, від сільської ради, любительська від мешканців села та від дітей-старшокласників. А найсмачнішим та найгарнішим одноголосно визнали вчительський коровай.

До речі, святкових конкурсів у цей день було проведено дуже багато. Жителям Мульчиць пропонували спробувати себе і в спорті, й у співах, і в дизайнерстві. Наприклад, у «Караоке на майдані» кожен бажаючий міг заспівати, а у конкурсі «Золота осінь» – представити глядачам своє творіння з гарбуза та інших дарів осені. Уява та фантазія, з якою не тільки діти, а й дорослі підходили до свого гарбузового творіння, іноді вражала! Талановитих шукали й у такому конкурсі як «Мульчиці у вишиванках»: журі тут було серйозне, і в першу чергу оцінювало сорочки та свитки, вишиті вручну. Цікаво, що цей конкурс щороку набуває популярності, тобто з року в рік збільшується кількість учасників, одягнутих у вишиванки ручної роботи. Ті ж, хто захоплюється спортом, могли відвідати спортзал культурно-дозвільного комплексу, де тривали змагання з баскетболу та волейболу між учнями Мульчицької середньої школи.

Насамкінець гостей та жителів села чекав вечір відпочинку за участю естрадного колективу.

Мирослава КОСЬМІНА,

Рівненська область

Фото автора

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>