Могилам – честь, полеглим – слава (фоторепортаж)

У новому дворі пройшов другий фестиваль повстанської пісні

Сергій, Микола й Андрій Нечипоруки

Сергій, Микола й Андрій Нечипоруки

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Конкурс повстанської пісні «Складем хоч пізнії вінці» на приз газети «Вісник+К» знову зібрав голосистих дітей із сільських шкіл Турійського і Рожищанського районів у Новому Дворі. Перед фестивалем господарі вшанували полеглих воїнів УПА на кладовищі стертого з лиця землі села Волосовка.

«Слава Україні!» – вітались школярі, виходячи з автобуса біля кладовища. Рік тому вони промовляли «Добрий день». Ще більш разючі зміни у кращий бік були помітні у виконанні та в репертуарі пісенного конкурсу.

Пам’ятники на могилах трьох повстанців були встановлені три роки тому. Ще донедавна похилені хрести ховались у бур’янах. Тепер місце вічного спочинку доглядають школярі з Нового Двору.

– Українці воювали у лавах УПА не за державні нагороди чи привілеї, – наголосив у проповіді місцевий священик. – Вони віддавали своє життя за державу, якої ще не було – за Україну.

Вокальний гурт з Осьмигович

Вокальний гурт з Осьмигович

Із заявлених на фестиваль десяти колективів до Нового Двору приїхали дев’ять. Хвороба вчительки завадила виконавцям з Рудки-Козинської взяти участь у конкурсі.

Рік тому глядацькі симпатії були на боці братів Нечипоруків з Квітневого. Вчитель музичного мистецтва Леонід Коровіцький помітив вокальні здібності у найменшого Нечипорука, Сергійка, коли той ходив у перший клас. Згодом залучив ще одного брата, а невдовзі з’явилось тріо братів Нечипоруків.

Цьогорічний конкурс став особливим (і для братів у першу чергу). Журі у складі головного редактора «Вісника+К» Євгена Хотимчука, голови Турійської районної ради Ольги Черен і представниці Турійського районного відділу освіти Алли Євтушок довго радилось і навіть сперечалось, визначаючи переможців. Зрештою вирішили присудити два перших місця. Вокальний гурт з Осьмигович піснею «Гей, там, на півночі Волині» вразив і глядачів, і журі. Минулого року цю школу представляв дует. На цьому фестивалі уже шестеро дівчаток і два хлопці з Осьмигович вибороли перші місця. Але цього разу розділили його з братами Нечипоруками. Тріо з Квітневого виконало пісню «Йшли селом партизани». Почесне третє місце дісталося господарям з Нового Двору за пісню «Світить сонце». Окремий приз від голови Турійської районної ради отримав дует із Купичева за пісню «Там десь далеко на Волині».

Дві речі приємно вразили журі (порівняно з минулорічним конкурсом) – якісний ріст вокального виконання та репертуар – 90 відсотків пісень почули вперше. Окремі слова вдячності пролунали на адресу завуча Новодвірської школи Олени Гінгіної за організацію регіонального конкурсу повстанської пісні «Складем хоч пізнії вінці».

Микола КОМАРОВСЬКИЙ,

Волинська область

Фото автора

P.S. Сюжет про фестиваль дивіться на Волинському телебаченні у передачі «Грані» в суботу 19 жовтня о 14:55 і повтор о 21:20.

 

 

 

 

 

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>