У Вербичному повернули імена і пам’ять повстанцям

І встановили обеліск на місці поховання

Сльози з’явилися на очах в Ольги Власюк, коли з динаміків полинула пісня «Повіяв вітер степовий». Голос Тараса Чубая разом з 90-літньою вербівчанкою слухали ще кілька десятків земляків та жителів навколишніх сіл. Усі вони прийшли минулої неділі на відкриття оновленого пам’ятника воїнам УПА, які загинули в бою з німцями 9 вересня 1943 року.

70 років тому на цьому ж місці теж линули слова «…впав в бою козак молодий, дівчина затужила», і молода Оля Власюк також плакала. Повстанською піснею бійці УПА прощалися з побратимами. На сільському майдані стояли одинадцять домовин з тілами двадцятилітніх юнаків.

Василь КОЗБУР із фотографією загиблого брата Стаха

Василь КОЗБУР із фотографією загиблого брата Стаха

Початок вересня 1943-го був «гарячим» навколо сіл Вербичне та Радовичі на Турійщині (тодішня Ковельщина). Триденними боями вояки УПА вкрили себе вічною пам’яттю і славою. Найуспішнішим був перший день. За двадцятьох загиблих волинян фашисти заплатили двомастами солдатами вермахту. Втрати розлютили німців, і вони кинули нові сили, у тому числі й авіацію на боротьбу з українськими патріотами. А от сотенний УПА, як стверджують сьогодні дослідники, допустив на третій день боїв стратегічну помилку, за яку заплатили життям 16 повстанців. Загін у чистому полі на горбку накрила мінометна атака за підтримки фашистського літака. Місце останнього бою під селом Радовичі має назву урочище Вітряк. Німці одразу прикопали і засипали вапном тіла загиблих українських патріотів. За кілька днів місцеві жителі разом з уцілілими повстанцями розкопали «могилу» і перевезли тіла у Вербичне для поховання.

Свідок поховання Ольга ВЛАСЮК

Свідок поховання Ольга ВЛАСЮК

Радянська влада намагалася закатати в асфальт пам’ять про патріотів – через могилу проклали дорогу. У перші роки незалежності вербівчанин Микола Прогонюк поставив дерев’яний хрест на місці поховання повстанців, серед яких був і його брат Степан. Оновлений пам’ятник з’явився завдяки зусиллям насамперед сина Миколи – Юрія Прогонюка, депутата сільради і старости села. На запитання «Кого варто згадати у публікації як причетних до вшанування пам’яті?» Юрій Миколайович відповів:

– Півсела доклало рук до оновленого пам’ятника. Фінансово ж найбільше допоміг лучанин Міщук. До влади на поклон не ходили, бо на державному рівні ігноруються ці сторінки української історії. Пішли з шапкою по селу – хто п’ять гривень давав, хто двісті. А були й незадоволені пролетарі-п’янички, які за спинами буркотали про «бандер».

Однак ініціативну групу треба назвати. Окрім головного натхненника і виконавця Юрія Прогонюка, це Юрій Манелюк, Галина Микитюк та Леся Шворак. Доклала фінансову дещицю і редакція «Вісника+К» та особисто головний редактор. Імена загиблих воїнів розшукав ковельський краєзнавець Петро Вільчинський.

Панахиду біля оновленого пам’ятника відслужив отець Миколай

Панахиду біля оновленого пам’ятника відслужив отець Миколай

Серед присутніх на вшануванні був Василь Козбур з донькою із села Кульчин. Дідусь прийшов на могилу із фотографієї рідного брата Євстахія, який загинув у тому бою. Востаннє брати бачились у червні 1942-го. Василя відправили до Німеччини, а Стах ще кілька місяців воював у лавах УПА. Після війни «гуманна» радянська влада заслала остарбайтера Василя на 16 років до Сибіру. Системі кісткою в горлі було прагнення українців мати власну державу. Зрештою, на світовій карті з’явилась Україна, але при владі лишились люди з радянським мисленням і єдиним бажанням набити власні кишені. Тому ще більшу цінність має збереження історичної пам’яті, яке йде від сердець справжніх патріотів – таких, як у Вербичному.

Микола КОМАРОВСЬКИЙ,

Волинська область

Фото автора

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>